766
Η Φώφη Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε βέβαια η ατζέντα ήταν πολύ πιο ανέμελη | Menelaos Myrillas / SOOC

Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης ακούει το ΚΙΝΑΛ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 09:15
Η Φώφη Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε βέβαια η ατζέντα ήταν πολύ πιο ανέμελη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης ακούει το ΚΙΝΑΛ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 09:15

Nα στηριχθεί το ΕΣΥ με κάθε τρόπο για να αντιμετωπισθεί η επιδημία του κορονοϊού. Αυτό ήταν το βασικό αίτημα της Φώφης Γεννηματά σε τηλεοπτική συνέντευξή της την Πέμπτη. Για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μια επιπλέον πολιτική σημασία: υπήρξε έργο του ΠΑΣΟΚ και magnum opus του πατέρα της, του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά.

Αλλά δεν ήταν μόνο το ΕΣΥ και η κληρονομιά του αυτό που επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά η κυρία Γεννηματά, με φόντο τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση. Στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και σχολιάζοντας το νέο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (εδώ), η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε με νόημα ότι «πολλά από αυτά που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τα έχει κάνει αποδεκτά και προχωρούν». Το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ κάνει δημιουργική αντιπολίτευση, στηρίζει και προτείνει λύσεις που υιοθετούνται από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη είναι ευδιάκριτο στα λόγια της.

«Είναι παρά πολύ σημαντικό να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τούτη την ώρα. Το επισημαίνω αυτό, διότι το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν φωνές που προσπαθούσαν να απαξιώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, όμως, είναι φανερό ότι το ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο όπλο για το “εμείς” για όλους εμάς. Ελπίζω όλες αυτές οι ιδέες να ανήκουν στο παρελθόν. Το ΕΣΥ έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της συνέντευξής της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η ίδια –και σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που στο μήνυμά του της Πέμπτης δεν αναφέρθηκε ούτε σε ένα σημείο στην εθνική προσπάθεια για ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού– τόνισε την ανάγκη αυτοπεριορισμού.

«Μένουμε σπίτι για να μπορέσουμε κάποια στιγμή αργότερα να βγούμε έξω, να δουλέψουμε, να ξαναβρεθούμε με τους φίλους και να πάμε τη ζωή μας μπροστά. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορεί να δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή οι αντοχές της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, αλλά πιστεύω ότι αν μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα καταφέρουμε να περάσουμε τη δοκιμασία», είπε.

Σχολιάζοντας, πιο αναλυτικά, τα όσα είπε στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί «πολλά από αυτά που συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τα έχει κάνει αποδεκτά και προχωρούν. Και η πρότασή μας για την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού και η πρότασή μας για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει, αλλά έχουν πολύ χαμηλό τζίρο και άρα πρέπει να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Και η πρότασή μας για έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υγείας. Εμείς σήμερα καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, λέμε για ενίσχυση όσο διαρκεί η δοκιμασία αυτή, και όχι μόνο για ένα μήνα, αλλά φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει θέμα να το επεκτείνει αν συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και περισσότερα τεστ – το ακούσαμε από τον κ. Τσιόδρα. Ακούμε ότι συζητούν να υιοθετήσουν και τα κινητά συνεργεία που είναι μία ακόμα πρότασή μας, για το πώς μπορεί η πρωτοβάθμια υγεία να συμβάλει και να κρατηθεί όσο το δυνατόν γίνεται πιο μακριά από τα νοσοκομεία ο ιός.

Μένει ένα σοβαρό θέμα, το οποίο δεν άκουσα από τον πρωθυπουργό. Αφορά την ένταξη των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσηλευτές του Δημοσίου, στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ισχύει για τους νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα. Δεν αρκεί μόνο να τους χειροκροτούμε, που πρέπει να τους χειροκροτήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, έμπρακτα πρέπει εκτός από το επίδομα, να τους δώσουμε κάτι που θα έχει βάθος χρόνου και θα αφορά τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».

Για το τι πρέπει να γίνει στο σύστημα Υγείας, η κυρία Γεννηματά πρότεινε «άμεσα να ανοίξουν εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένα, αλλά είναι κλειστά, και στο κέντρο και στην περιφέρεια, και το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε και άλλα. Το δεύτερο είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον κρεβάτια νοσηλείας για αυτούς που δεν χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας. Εχουμε προτείνει να υπάρξει ένα τουλάχιστον νοσοκομείο, μόνο για κρούσματα του κορονοϊού, σε κάθε Περιφέρεια. Για να μην είναι σε επαφή με τα υπόλοιπα τμήματα. Οπως επίσης είναι πολύ σημαντικό, να προστατεύσουμε την υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού και του υγειονομικού προσωπικού στο σύνολό του. Ηδη πληρώνουν βαρύ τίμημα. Εχουμε έναν νεκρό, πολλά κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν προστατευτεί επαρκώς, ενώ έγκαιρα ο κ. Τσιόδρας είχε δώσει τις οδηγίες. Το ερώτημα είναι ποιος έχει αναλάβει να φτάσουν αυτά που χρειάζονται, από φόρμες, γάντια, μάσκες, στους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και στους ανθρώπους που δουλεύουν στο πρόγραμμα “Βοήθεια Στο Σπίτι”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...