360
Η Φώφη Γεννηματά στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά | ΣΚΑΪ

Γεννηματά: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης που φτάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 10:50
Η Φώφη Γεννηματά στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά
|ΣΚΑΪ

Γεννηματά: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης που φτάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 10:50

Η πανδημία έχει ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επιρρίπτοντας ακόμη ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι φτάσαμε τόσο γρήγορα στο δεύτερο κύμα.

Σε συνέντευξή της το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να δίνει μηνύματα χαλαρότητας, πότε θα λήξει το lockdown, τους έχει ξεφύγει η πανδημία», ενώ επισήμανε ότι ήταν καταστροφικό το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

«Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση που φθάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προτείνω τους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς. Τα “lockdown-φυσαρμόνικα” θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία» προειδοποίησε.

Επιπλέον, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άνοιξαν καινούργια κρεβάτια παρά μόνο οι δωρεές της Βουλής. Αυτά τα κρεβάτια λειτουργούν με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία και εξαιτίας αυτού του λόγου υπολειτουργούν τα τμήματα τους. «Το ίδιο έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Δεν αρκεί η επίταξη, έπρεπε να γίνει προετοιμασία, έπρεπε να εκπαιδευθεί το προσωπικό, πρέπει να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί στο ΕΣΥ και να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι του ΕΣΥ» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα μέτρα στήριξης, η κυρία Γεννηματά ζήτησε να αυξηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Δεν αρκεί το 1,7 δισ. για την 4η και 5η δόση. Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι, και ορθώς, αλλά δεν αυξήθηκε το ποσό. Πρέπει να φτάσει στα 4 δισ. το ποσό. Χρειάζεται αναστολή της φορολογίας των πληττόμενων για 6 μήνες, να ανοίξει συζήτηση για κούρεμα των υποχρεώσεων, 100% επιδότηση από τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζουν με 534 ευρώ», είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει να διαθέσει 37 δισ. ευρώ, το περίφημο απόθεμα από την υπερφορολόγηση Τσίπα και τον υπερδανεισμό της κυβέρνησης, Αν δεν χρησιμοποιηθεί τώρα, πότε θα χρησιμοποιηθεί;» ρώτησε.

Η κυβέρνηση, είπε ακόμη, πρέπει «να υλοποιήσει τις προτάσεις μας, προστατεύουν την υγεία των πολιτών και τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους που είναι τα θύματα των επιπτώσεων των οικονομικών επιπτώσεων των περιορισμών».

Τέλος, για τον κορονοϊό, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «το εμβόλιο είναι μια μεγάλη ελπίδα, πρέπει να αντέξουμε μέχρι να έρθει να έχουμε τα λιγότερα δυνατά θύματα. Έχουμε κάνει τις προτάσεις οργάνωσης στην κυβέρνηση. Το σημαντικότερο είναι η διαφάνεια».