383
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ενώ μιλά από το βήμα της Βουλής | INTIMEnews

Γεννηματά: φυλάξτε επιτέλους τα σύνορα – Μητσοτάκης: δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 12:57
Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ενώ μιλά από το βήμα της Βουλής
|INTIMEnews

Γεννηματά: φυλάξτε επιτέλους τα σύνορα – Μητσοτάκης: δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 12:57

«Φυλάξτε επιτέλους τα σύνορά μας, ενισχύστε τις δυνάμεις, απαιτήστε και άλλες δυνάμεις της Frontex» είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση ερώτησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην Ωρα του Πρωθυπουργού, με εκείνον να της απαντά ότι η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπελι δεν είναι.

«Αυτή η εποχή τελειώσε», τόνισε ο Πρωθυπουργός και «αυτό άλλωστε σημαίνει αυστηρότερη πολιτική φύλαξης συνόρων και  κλειστοί χώροι φιλοξενίας».

Η δική μας πολιτική έχει αλλάξει από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται γιατί έχουμε σύνορα και στην ξηρά και στην θάλασσα, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενιαίου φορέα προστασίας και φύλαξης των συνόρων, αλλά στο έργο της ολοκληρώμενης θαλάσσιας επιτήρησης, ύψους 60 εκατ. ευρώ και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου  (με προσλήψεις 400 ατόμων στον Εβρο και 800 στα νησιά).

«Η κυβέρνησή σας δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ», επεσήμανε από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά. Πρέπει να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα, να ακουστεί η φωνή μας, πρόσθεσε, καθώς έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και αντοχή του συστήματος υποδοχής, αλλά και η αντοχή των κατοίκων.

«Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα καθιερώσετε αυτή την κατάσταση;» ρώτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το «πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας».

«Δεν μπορεί το πρόβλημα του ασύλου να το έχουν μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής», πρέπει «να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης και αναλογική κατανομή στην ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με τον Πρωθυπουργό να της απαντά:

«Μου προσάψατε ότι δεν θίγω το θέμα στην ΕΕ, αλλά χθες (σ.σ. την Πέμπτη) στο ΕΛΚ αφιέρωσα το σύνολο της ομιλίας μου, αλλά και σε όλες τις παρεμβάσεις μου τονίζω την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, θέτοντας με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη στην αναμόρφωση του Δουβλίνου, το οποίο το χαρακτήρισα άκρως προβληματικό και ξεπερασμένο. Εθεσα, επίσης, και τα κόμματα τα οποία ανήκουν στη δική μας πολιτική οικογένεια προ των ευθυνών τους και επανέλαβα ότι δεν γίνεται η Ευρώπη της αλληλεγγύης να αποδέχεται χώρες που από τη μία μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ΕΕ και από την άλλη να αρνούνται πεισματικά έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του προβλήματος σε ευρωπαϊκή βάση. Δεν γίνεται να αρνούνται τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...