322
Το δίδυμο Γιούνκερ - Τουσκ σε ένα στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

Γενικότητες από Γιούνκερ και Τουσκ, βαλτωμένο πάντα το Brexit

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 20:50
Το δίδυμο Γιούνκερ - Τουσκ σε ένα στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

Γενικότητες από Γιούνκερ και Τουσκ, βαλτωμένο πάντα το Brexit

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 20:50

Με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρός του Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβησαν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Τόνισαν δύο ζητήματα ως πρωτεύοντα: την επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση και την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Δεκέμβριο.

«Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών αλλά και να διασφαλιστούν οι τραπεζικές καταθέσεις παντού στην Ευρώπη» είπε ο Γιούνκερ.

Στασιμότητα στο Brexit

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «έτοιμος» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μόλις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαιώσει ότι έχει σημειωθεί «αποφασιστική πρόοδος».

Ομως, προς το παρόν, τέτοια δεν υπάρχει.

«Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από το Σάλτσμπουργκ» είπε ο Τουσκ. «Είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και σε κάποια συμφωνία για το Brexit, αν και μάλλον αυτό το συμπέρασμα είναι περισσότερο συναισθηματικό παρά λογικό»…

Παράταση της μεταβατικής περιόδου θα υπάρξει αν το ζητήσουν οι Βρετανοί, αφού οι Ευρωπαίοι θα την αποδεχθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο ο Τουσκ υπογράμμισε ότι μια κατάσταση «μη συμφωνίας» θα είναι «επικίνδυνη» και για τις δύο πλευρές.

Ροές κεφαλαίων και όχι μεταναστών

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στη σημασία να δημιουργηθεί μια «ισότιμη εταιρική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. «Πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρότερη οικονομική σχέση με την Αφρική» είπε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Τυνησία και τον Ιανουάριο το Μαρόκο.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η συνεργασία της ΕΕ πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου και του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Παράλληλα εκφράζεται ικανοποίηση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για μια «νέα συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας».

Τέλος, όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης περιόδου (2021-2027), ο Γιούνκερ δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...