345
Πανοραμική άποψη του Καράκας που βυθίστηκε στο σκοτάδι εξαιτίας γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης | REUTERS/Manaure Quintero

Κλειστά σχολεία λόγω του γενικευμένου μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 10:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/03/2019 18:24
Πανοραμική άποψη του Καράκας που βυθίστηκε στο σκοτάδι εξαιτίας γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης
|REUTERS/Manaure Quintero

Κλειστά σχολεία λόγω του γενικευμένου μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 10:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/03/2019 18:24

Μετά την πολιτική κρίση, το σκοτάδι. Το Καράκας και πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας βυθίστηκαν στο σκοτάδι την Πέμπτη το βράδυ εξαιτίας γενικευμένου μπλακ άουτ, πρόβλημα που το καθεστώς Μαδούρο έσπευσε να αποδώσει σε «σαμποτάζ» σε υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα.

Oπως μετέδωσε το Reuters πλήθος κόσμου πλημμύρισαν μια κεντρική λεωφόρο του Καράκας ενώ εκατοντάδες χρειάστηκε να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς το μετρό διέκοψε τη λειτουργία του και τα λιγοστά λεωφορεία στους δρόμους γέμισαν ασφυκτικά.

Με το μπλακ άουτ να συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, το καθεστώς Μαδούρο προχώρησε σε αναστολή της εργάσιμης ημέρας αλλά και της λειτουργίας των σχολείων. Η βλάβη επηρέασε επίσης τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Σιμόν-Μπολίβαρ, σύμφωνα με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και οι γραμμές ίντερνετ διακόπηκαν επίσης ξαφνικά καθώς και η υδροδότηση των κτιρίων, που διασφαλίζεται από ηλεκτρικές γεννήτριες.

Παρά τις φωνές του Νικολάς Μαδούρο για πόλεμο κατά της χώρας από τις ΗΠΑ και για δολιοφθορά, η αντιπολίτευση επέρριψε στον πρόεδρο την ευθύνη, κάνοντας λόγο για διαφθορά και αποεπένδυση που έχουν κάνει ανεπαρκές το δίκτυο.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, απέδωσε την διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας.

«Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», έγραψε ο Γκουαϊντό μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η διακοπή έπληξε την πρωτεύουσα και 15 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας. Δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Βενεζουέλας έκανε λόγο για «εθνικό μπλακάουτ».

Οπως αναμενόταν o Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το πρόβλημα. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», διαβεβαίωσε.

Η διακοπή άρχισε στις 16:50 τοπική ώρα (22:50 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί στις 05:40 της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...