315
| Shutterstock

Γενετική ανάλυση ίσως αποκαλύψει την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 12:40
|Shutterstock

Γενετική ανάλυση ίσως αποκαλύψει την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 12:40

Ισπανοί ερευνητές ξεκινούν μια νέα προσπάθεια για να δοθεί οριστική λύση σε ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο διαχρονικής αντιπαράθεσης των ιστορικών, την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου. Η κρατούσα άποψη είναι ότι ο θαλασσοπόρος και χαρτογράφος που ανακάλυψε την αμερικανική ήπειρο γεννήθηκε το 1451 στην ιταλική πόλη Γένοβα. Ομως υπάρχουν ιστορικοί που ισχυρίζονται ότι ο Κολόμβος καταγόταν από την Ισπανία και άλλοι που τοποθετούν τον τόπο γέννησης του στην Πορτογαλία.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η ερευνητική ομάδα θα πραγματοποιήσει μια γενετική ανάλυση, η οποία ίσως δώσει τέλος σε αυτή τη διάσταση απόψεων. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ιταλική καταγωγή του, αλλά μπορούμε να παρουσιάσουμε αντικειμενικά στοιχεία που θα βάλουν τέλος σε όλες τις θεωρίες» αναφέρει ο Χοσέ Αντόνιο Λιορέντε, του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανάλυση θα γίνει στο DNA των σορών που οι ειδικοί πιστεύουν ότι ανήκουν στον Κολόμβο και τους υιούς του, Φερνάρντο και Ντιέγκο. Τη διαδικασία θα αναλάβουν διάφορα ανεξάρτητα μεταξύ τους εργαστήρια, στην Ευρώπη και την Αμερική, και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και αυτή η μελέτη μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού υπάρχουν ερωτήματα και για την ταυτότητα της σορού από όπου έγινε η λήψη του DNA. Ο Κολόμβος πέθανε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506 και θάφτηκε σε τοπικό μοναστήρι. Τρία χρόνια αργότερα, η σορός του μεταφέρθηκε σε μοναστήρι της Σεβίλλης και το 1537 στον Καθεδρικό του Αγίου Δομίνικου στο νησί Ισπανιόλα. Μαζί μεταφέρθηκε και η σορός του γιου του, Ντιέγκο. Το 1795, η Ισπανία παραχώρησε το νησί στη Γαλλία και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν στην Αβάνα και κατόπιν εκ νέου στην Ισπανία, στον Καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έγινε λάθος κατά τη μεταφορά, δεδομένου ότι το 1877 ανακαλύφθηκε τυχαία στον Αγιο Δομίνικο ένας τάφος, στον οποίο υπήρχε η επιγραφή: «Ο διαπρεπής και εξέχων, Δον Κρίστομπαλ Κολόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...