480
Ελληνικής καταγωγής πυροσβέστες και αστυνομικοί παρελαύνουν με τη γαλανόλευκη στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης | INTIME NEWS / ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

«Γέφυρα με την πατρίδα» η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 22:41
Ελληνικής καταγωγής πυροσβέστες και αστυνομικοί παρελαύνουν με τη γαλανόλευκη στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης
|INTIME NEWS / ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

«Γέφυρα με την πατρίδα» η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 22:41

Καθολικής και ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από τους εκπροσώπους περίπου 40 ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο έτυχε η πρόταση της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για την καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.

Οπως τονίστηκε από όλους τους ομογενείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αξιοποιηθεί σωστά ο νέος θεσμός προκειμένου να αναδειχθούν τα επιτεύγματα της Ελλάδας και των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Σάββας Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη διαχρονική συνεισφορά των ομογενών που όπως είπε συνεχίζουν να κρατάνε στη ψυχή τους τη πατρίδα. «Πρέπει να αναδείξουμε τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα τους και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Σε μερικά χρόνια θα είναι μια από τις καλύτερες γιορτές του ελληνισμού», επεσήμανε.

«Ο συμβολισμός της μέρας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλους τους έλληνες της διασποράς. Θα αναδειχθούν και οι πυρήνες της ομογένειας και οι άρρηκτες σχέσεις τους με την πατρίδα», τόνισε ο Λούις Λοίζου, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των ομογενών.

«Στηρίζουμε ολόθερμα την πρόταση. Θα είναι σπουδαίο να γιορτάσει όλος ο ελληνισμός και να έρθουν σε επαφή οι έλληνες της διασποράς με τις ρίζες τους» τόνισε ο Γιάννης Θεοδωσόπουλος, εκπρόσωπος του ελληνικού Κογκρέσου Κεμπέκ, ενώ η Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, πρόεδρος Ελλήνων Διεπιστημόνων Βοστώνης τόνισε: «Θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την σημαντική αυτή πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας».

Η Ελενα Ντόμπρα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας χαρακτήρισε την Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού «γέφυρα σύνδεσης των απανταχού ελλήνων με την πατρίδα», ενώ η Χριστίνα Τσαρδίκος, πρόεδρος Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης ΝΟΣΤΟΣ της Αργεντινής έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική για όλους τους έλληνες που μεγαλώσαμε μακριά από την πατρίδα».

Στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Αλαχούζος ελπίζει ότι «θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί των ομογενών με την πατρίδα» / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Χρήστος Αλαχούζος, δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, της μικρής Καλύμνου της Φλόριντα των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί των ομογενών με την πατρίδα», ενώ ο Μάρκος Τέο, αντιπρόεδρος Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης ευχήθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «να είναι η αρχή μιας πολύ καλής και στενής συνεργασίας των ελλήνων της διασποράς με την ελληνική κυβέρνηση και να μην μας ξεχνάτε τις υπόλοιπες 364 μέρες».

«Είναι ένας ακόμη τρόπος να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την πατρίδα», είπε ο εκπρόσωπος των ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας, Σταύρος Κυριόπουλος ενώ ο Μωϋσής Νικολαϊδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Σουηδίας, επεσήμανε την ανάγκη «να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο και να αναδεικνύεται η προσφορά του απόδημου στη μητέρα πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, κλείνοντας την συνεδρίαση, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κλήθηκαν και μίλησαν για πρώτη φορά στην Επιτροπή Αποδήμων, εκπρόσωποι ομογενών από χώρες που δεν είχαν τοποθετηθεί, όπως Αργεντινή, Ουκρανία και Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News