Το Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ανδραβίδας |
Επικαιρότητα

ΓΕΑ: Νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους του Phantom F-4 στην Ανδραβίδα

«Μαύρη» ημέρα για την Πολεμική μας Αεροπορία που θρηνεί τον χαμό του 29χρονου υποσμηναγού Μάριο Τουρούτσικα. Συνεχίζονται οι έρευνες και για τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη, 31 ετών
Protagon Team

Οι αρχικές πληροφορίες (εδώ) επιβεβαιώθηκαν και το απόγευμα της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε επισήμως από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ότι ο ένας εκ των δύο χειριστών του Phantom F-4 που κατέπεσε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ανδραβίδας, εντοπίστηκε νεκρός.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου  Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, έως τις 2 Φεβρουαρίου.

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», ανέφερε ο υπουργός στη δήλωσή του για τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II της ΠΑ.

Νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για μία  «εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλη την χώρα». «Εξελίσσεται γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και οι σκέψεις, οι ευχές και προσευχές μας είναι με πιλότους μας και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Συλλυπητήρια από την κυρία Σακελλαροπούλου

Αργότερα τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, και του εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, όταν το αεροσκάφος, στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης, κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή το πρωί.

Η Πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία των ερευνών για τον κυβερνήτη.

Μητσοτάκης για απώλεια υποσμηναγού: «Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει»

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, εξέφρασε συγκλονισμένος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Ιαπωνία, ενώ αναφερόμενος στην απώλεια που βύθισε στο πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις και κυρίως την Πολεμική Αεροπορία, τόνισε με έμφαση ότι «η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής στη σχετική ανάρτησή του:

«Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη υποσμηναγού Μάριου – Μιχάηλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το εντοπισμό του κυβερνήτη. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπτάμενου υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

Τσίπρας: Βαθιά η θλίψη όλων μας

Την βαθιά του θλίψη για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα εξέφρασε με ανάρτησή του στα social media και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Βαθιά η θλίψη όλων μας για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες ώρες στους δικούς του ανθρώπους», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.