675
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στο σημείο όπου ο ανώτερος διοικητής της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ Χαλίντ Μανσούρ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Γάζα: Η χειρότερη κλιμάκωση βίας μετά τον Μάιο του 2021

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 18:48
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στο σημείο όπου ο ανώτερος διοικητής της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ Χαλίντ Μανσούρ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Γάζα: Η χειρότερη κλιμάκωση βίας μετά τον Μάιο του 2021

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 18:48

Η κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από την Παρασκευή καταγγέλλεται πως σκοτώθηκαν 31 Παλαιστίνιοι, συνεχίστηκε αμείωτη τις πρώτες ώρες της Κυριακής σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και του Ισραήλ, η οποία χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη στην περιοχή από το 2021.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών την Παρασκευή.

Ωστόσο, το 97% των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται πως εξαπέλυσε μια «προληπτική επίθεση» με στόχο την Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι σκότωσε μαχητές και «εξουδετέρωσε» τους ηγέτες της οργάνωσης, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από τη χώρα καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες του κινήματος στη Γάζα, Ταϊσίρ αλ Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, γεγονός που αργότερα επιβεβαιώθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους καθώς και ότι 265 τραυματίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό, τα τελευταία 24ωρα.

Οι ισραηλινές αρχές αντικρούουν αυτήν την εκτίμηση και ανέφεραν ότι παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το Σάββατο από μια αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ προς το Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν και την Κυριακή στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό –δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν πως άκουσαν εκρήξεις από μακριά.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σημειώθηκαν καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη για μια εβραϊκή γιορτή, προκαλώντας φόβους για βία καθώς εθνικιστές βαδίζουν προς την Πλατεία Τεμενών, γνωστή και ως Ορος του Ναού. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τέθηκε υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις, για λίγο, ενώ κάλυπτε την επίσκεψη ενός ακροδεξιού βουλευτή στην Πλατεία Τεμενών.

Η Χαμάς, ένα ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ενάντια σε αυτές τις ισραηλινές «επιδρομές» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση. «Η αντίσταση» είναι «ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, της οργάνωσης που έχει διεξάγει πολλούς πολέμους ενάντια στο Ισραήλ, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Η κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα είναι η χειρότερη μετά από τον πόλεμο του Μαΐου του 2021 που άφησε πίσω του 260 νεκρούς από την παλαιστινιακή πλευρά μέσα σε έντεκα ημέρες, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, και 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες», είπε στο AFP ο Αμπού Μαχμούντ αλ-Μαντχούν, 56 ετών, από την πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγμή που καταστρέφεται ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή εκτοπίζονται».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε, πάντως, ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για «όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Αυτός ο βομβαρδισμός στη Ράφα, στην νότια Λωρίδα της Γάζας, σκότωσε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας. Στο Ισραήλ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από ρουκέτες, σύμφωνα με διασώστες.

Στον εν λόγω τον νέο κύκλο βίας οδήγησε η σύλληψη ενός αρχηγού της ομάδας στη Δυτική Οχθη –παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το εβραϊκό κράτος από το 1967– την περασμένη Δευτέρα. Περίπου 40 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ συνελήφθησαν στην ίδια περιοχή, τις τελευταίες δύο ημέρες.

Οι ισραηλινές Αρχές, λέγοντας ότι φοβούνται αντίποινα, πραγματοποίησαν τα πρώτα πλήγματα στη Γάζα, όπου είναι εδραιωμένη η Ισλαμική Τζιχάντ, την Παρασκευή.

Η Αίγυπτος, ιστορικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων ομάδων στη Γάζα, προσπάθησε να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται «ακούραστα» για να αποκαταστήσει την ηρεμία, αλλά στο πεδίο, η ανταλλαγή πυρών συνεχιζόταν και οι κάτοικοι παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.

Σημειώνεται πως ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων διέκοψε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς το εβραϊκό κράτος έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, διακόπτοντας ουσιαστικά τις παραδόσεις ντίζελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...