372
Ο -σπανίως χαμογελαστός- τούρκος πρόεδρος | REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Γάζα: Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ αυξάνεται μετά το μακελειό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 23:14
Ο -σπανίως χαμογελαστός- τούρκος πρόεδρος
|REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Γάζα: Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ αυξάνεται μετά το μακελειό

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 23:14

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων με όλες τις δυνάμεις του και δεν επιτρέψει στο Ισραήλ να τους «κλέψει» την Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας σε ένα δείπνο, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί στο Ισραήλ να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος όπου θα κυριαρχεί ο τραμπουκισμός.

Είπε, επίσης, ότι ο προσωπάρχης του και το υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται εντατικά για την απομάκρυνση των τραυματισμένων Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι «κατέρρευσαν», αντιμέτωπα με τα γεγονότα στη Γάζα και είπε ότι προσπαθεί να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δραστηριοποιηθούν περισσότερο.

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία εγκατέλειψε τη χώρα αφού κλήθηκε από την Άγκυρα να φύγει προσωρινά κι ενώ η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο στον απόηχο του μακελειού που εκτυλίχθηκε στη Γάζα. Ο πρεσβευτής Έιταν Νάεχ επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό το Τελ Αβίβ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Την αναχώρησή του κατέγραψαν οι κάμερες των τουρκικών ΜΜΕ. Στα πλάνα που προβλήθηκαν διακρίνεται ο διπλωμάτης να κρατάει μια μικρή βαλίτσα ή να διέρχεται από μια ηλεκτρονική πύλη ασφαλείας όπως οποιοσδήποτε άλλος επιβάτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για την «ακατάλληλη μεταχείριση», όπως επισήμανε, του ισραηλινού πρεσβευτή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σε ένα δελτίο Τύπου, το ισραηλινό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι ο Νάεχ υποβλήθηκε σε «δρακόντειο έλεγχο ασφαλείας παρουσία των τουρκικών ΜΜΕ που είχαν κληθεί εξ αρχής».

Τη στιγμή που ο Νάεχ έφευγε από τη χώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ζήτησε επίσης από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψει προσωρινά τη χώρα, μία ημέρα μετά τη λήψη ενός ανάλογου μέτρου σε βάρος του τούρκου γενικού προξένου στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Ισραήλ για «γενοκτονία» μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε ότι ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δεν μπορεί να δίνει «μαθήματα ηθικής» στον ίδιο, από τη στιγμή που η χώρα του έχει πραγματοποιήσει εισβολές στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...