586
Ο υπουργός Παιδείας στην εκδήλωση του 1ου ΓΕΛ Γλυφάδες στην αίθουσα του δημαρχείου | Youtube

Γαβρόγλου: Από του χρόνου όλοι οι μαθητές θα μπαίνουν σε Πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 14:20
Ο υπουργός Παιδείας στην εκδήλωση του 1ου ΓΕΛ Γλυφάδες στην αίθουσα του δημαρχείου
|Youtube

Γαβρόγλου: Από του χρόνου όλοι οι μαθητές θα μπαίνουν σε Πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 14:20

Για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη νέα δομή του Λυκείου μίλησε την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Γλυφάδας.

Στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τον νόμο που θα ψηφιστεί πριν από το Πάσχα, ολοκληρώνεται η νέα αρχιτεκτονική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όλοι οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε  Πανεπιστήμια (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης / και Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις).

«Στόχος πριν το Πάσχα να είναι νόμος του κράτους»

Σε συνέντευξή του εξάλλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Παδείας σημείωσε για τη νέα δομή του Λυκείου ότι «οι εγκύκλιες σπουδές ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου και η γενική παιδεία συνεχίζεται και στη Γ’ Λυκείου, αλλά συνεχίζεται σε ένα πλαίσιο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο».

Η πρόταση νόμου τίθεται από βδομάδα σε διαβούλευση, ώστε πριν από το Πάσχα να είναι νόμος του κράτους.

Σχετικά με τη συμπλήρωση —τον Οκτώβριο- των πρώτων μηχανογραφικών δελτίων, μέσα από τα οποία θα προκύψουν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε πως έπειτα από «πάρα πολλές συζητήσεις με σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες» η διαδικασία που ανακοινώθηκε, δεν έχει δυσκολίες ως προς την κατανόηση και δεν επιφέρει επιπρόσθετη πίεση στους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επεσήμανε ότι το δρόμο της Βουλής παίρνουν άμεσα οι συνέργειες των Ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία, όπως και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως έκανε γνωστό, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η συζήτηση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάρχει πρόταση η Σχολή Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να γίνει Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα και τα υπόλοιπα τμήματα να πάνε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου θα ιδρυθεί Νομικό Τμήμα, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Το νέο σύστημα εισαγωγής

Ο διαχωρισμός των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης και των Τμημάτων Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διαμορφώνεται από το λεγόμενο “πρώτο” μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές που φοιτούν εφέτος στην Β΄Λυκείου.

Στη Α’ Δήλωση που καλούνται να συμπληρώσουν οι μαθητές το φθινόπωρο και η οποία δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα πρέπει να δηλώσουν δέκα τμήματα προτίμησης.

Από τις συνολικές δηλώσεις προτίμησης, σε σύγκριση με τον ακριβή αριθμό εισακτέων που δηλώνει κάθε τμήμα, προκύπτουν δύο ομάδες τμημάτων:

  • Τμήματα στα οποία ο αριθμός εισακτέων θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων. Στα τμήματα αυτά όπου ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
  • Τμήματα όπου ο αριθμός εισακτέων είναι μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερόμεων και τα οποία ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).

Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν:

  1. Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,
  2. Αυτές στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ

Οι μαθητές της δεύτερης κατηγορίας θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση αφού από τις προτιμήσεις τους στη Α’ Δήλωση δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.

Αντίστοιχα οι μαθητές της πρώτης κατηγορίας έχουν δύο επιλογές:

α) να διατηρήσουν την αρχική τους επιλογή και να επιλέξουν ένα από τα ΤΕΠ που είχαν δηλώσει, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο τμήμα μόνο με το απολυτήριό τους.

β) να επιλέξουν ένα τμήμα για το οποίο απαιτούνται εξετάσεις και να χάσει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης.

Η δεύτερη δήλωση (Β’ Δήλωση) συμπληρώνεται τον Φεβρουάριο και είναι οριστική, δεσμευτική και δεν υπόκειται σε τροποποίηση. Οσοι μαθητές εισάγονται σε ΤΕΠ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...