231
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αντιπρόεδρος της ΕΕ για ψηφιακά θέματα, θα μεταβεί στο Πίτσμπουργκ | John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

Γαλλικά σύννεφα πάνω από τη συνάντηση του Πίτσμπουργκ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 21:44
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αντιπρόεδρος της ΕΕ για ψηφιακά θέματα, θα μεταβεί στο Πίτσμπουργκ
|John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

Γαλλικά σύννεφα πάνω από τη συνάντηση του Πίτσμπουργκ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 21:44

H συνεδρίαση του αμερικανοευρωπαϊκού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, που θα φιλοξενηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ, υποτίθεται ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία να συμπλεύσουν και πάλι οι σύμμαχοι των δύο πλευρών του Ατλαντικού έπειτα από την αιφνιδιαστική καταιγίδα του Ειρηνικού, την AUKUS.

Θεωρητικώς, ο στόχος του Συμβουλίου είναι η Κίνα – και αυτό από μόνο του συνιστά μεγάλο πρόβλημα, αφού τα «κινεζικά» ενδιαφέροντα και συμφέροντα των Δυτικών όχι μόνο δεν ταυτίζονται (όπως λένε οι Αμερικανοί), αλλά σε ορισμένους τομείς είναι και αντίθετα.

Στην πρώην πρωτεύουσα της βαριάς βιομηχανίας των ΗΠΑ την Ενωση θα εκπροσωπήσουν οι αντιπρόεδροί της Βάλντις Ντομπρόβσκις (για θέματα εμπορίου) και Μαργκρέτε Βεστάγκερ (για την ψηφιακή ατζέντα).

Ωστόσο το πρόσταγμα «πυρ!» δόθηκε ήδη στη γαλλική γλώσσα, και ήταν άσχετο με τη Big Tech και με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Αφορούσε «απλώς» τη νίλα που έπαθαν οι Γάλλοι στην παγκόσμια αγορά πολεμικού υλικού με την υπόθεση AUKUS.

Στην προπαρασκευαστική τού εν λόγω Συμβουλίου συνάντηση των Ευρωπαίων, που έγινε στο Παρίσι, η Γαλλία απέρριψε το σχέδιο συμπερασμάτων του και ζήτησε περαιτέρω αλλαγές στην τελική κοινή δήλωση με τις ΗΠΑ.

Οι Γάλλοι ζήτησαν να αλλάξει το πλαίσιο όσον αφορά τους ημιαγωγούς και το εμπόριο, κάτι που μάλλον ενόχλησε πολλά κράτη-μέλη τα οποία είχαν υποθέσει ότι το «επεισόδιο» με τα υποβρύχια έληξε με τη γνωστή συνδιάλεξη Μπάιντεν – Μακρόν. Ως φαίνεται, έπεσαν έξω. Και η ευρωπαϊκή πλευρά καλείται να επαναδιαπραγματευθεί με την αμερικανική νέο σχέδιο συμπερασμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...