473
Η Βαλερί Μπακό σε τηλεοπτική της συνέντευξη | YouTube

Γαλλία: Στο εδώλιο επειδή σκότωσε τον βιαστή και βασανιστή πατριό-σύζυγό της

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 15:52
Η Βαλερί Μπακό σε τηλεοπτική της συνέντευξη
|YouTube

Γαλλία: Στο εδώλιο επειδή σκότωσε τον βιαστή και βασανιστή πατριό-σύζυγό της

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 15:52

Από τα 12 της τη βίαζε ο πατριός της, ο οποίος έγινε στη συνέχεια σύζυγός της, την ξυλοκοπούσε και την ανάγκαζε να εκδίδεται.

Μία 40χρονη σήμερα Γαλλίδα έχει γίνει σύμβολο των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, καθώς δικάζεται επειδή δολοφόνησε τον βασανιστή της.

Στο δικαστήριο του Σαόν ε Λουάρ, ξεκίνησε η δίκη της Βαλερί Μπακό, που προβάλλεται από τα γαλλικά ΜΜΕ ως η «νέα Ζακλίν Σοβάζ», μια 60χρονη που καταδικάστηκε το 2014 διότι σκότωσε τον σύζυγό της έπειτα από δεκαετίες ενδοοικογενειακής βίας, όμως αποφυλακίστηκε το 2016 έπειτα με προεδρική χάρη.

Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ένα αίτημα ζητώντας την αθώωση της Μπακό, η οποία αφηγήθηκε την κόλαση που βίωνε στο βιβλίο «Tout le monde savait» (Ολος ο κόσμος γνώριζε).

Το ιστορικό

Στις 13 Μαρτίου του 2016, η Βαλερί Μπακό, 35 ετών τότε, σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ, 61 ετών. Με τη βοήθεια των δύο παιδιών της, έθαψε το πτώμα σε ένα δάσος, όμως στη συνέχεια καταγγέλθηκε και κατόπιν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017. Ομολόγησε αμέσως, δικαιολογώντας την πράξη της έπειτα από ένα μαρτύριο 25 ετών.

Οταν ήταν 12 ετών, η Μπακό, ο Ντανιέλ Πολέτ τη βίασε. Ηταν τότε εραστής της μητέρας της. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε το 1995, εντούτοις στον άνδρα επετράπη, μετά την αποφυλάκισή του το 1997, να επανενταχθεί στην οικογενειακή εστία. Και «όλα ξεκίνησαν όπως πριν», αφηγείται η Βαλερί Μπακό, στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Οταν έμεινε έγκυος στα 17 της, η μητέρα της στράφηκε εναντίον της και η Βαλερί Μπακό θεώρησε πως η σωτηρία της θα ήταν να ζήσει με τον «Ντανί».

Ομως, ο άνδρας άρχισε να επιδεικνύει βιαιότερη συμπεριφορά: τα Χριστούγεννα χτύπησε τη Βαλερί με σφυρί, διότι η γιρλάντα με τα φωτάκια που είχε αγοράσει δεν λειτουργούσε. Μια άλλη ημέρα, την στραγγάλισε εωσότου λιποθύμησε, ενώ ήταν έγκυος, είπε η κατηγορουμένη.

Και μαζί με αυτήν την καθημερινή σωματική βία, «συνηθισμένη», σύμφωνα με την Μπακό, προστέθηκε η πορνεία την οποία της επέβαλε ο σύζυγός της, δίνοντάς της ακόμη και «οδηγίες» μέσω ενός ακουστικού για να ικανοποιήσει καλύτερα τον πελάτη.

«Φοβόμουν. Ολη την ώρα», γράφει η Μπακό.

«Ηθελα να φύγω χίλιες φορές», διαβεβαιώνει η Βαλερί Μπακό. Ομως, φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της, που την απειλεί συχνά με ένα πιστόλι.

Αυτό που θα την οδηγήσει στο έγκλημα, είναι ο φόβος ότι η κόρη της Καρλίν θα υποστεί την ίδια μοίρα. Στα 14 της ομολογεί στη μητέρα της ότι ο πατέρας της την ρώτησε «πώς ήταν σεξουαλικά».

Στις 13 Μαρτίου του 2016, παίρνει το όπλο που ο σύζυγός της κρατούσε φυλαγμένο στο αυτοκίνητό του και τον πυροβολεί στον αυχένα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα: το θύμα ήταν στο τιμόνι, με γυρισμένη προς τα εκείνη την πλάτη.

Ομως, ο δικηγόροι της κατηγορουμένης κάνουν λόγο «για ακραία βία που υπέστη για σχεδόν 25 χρόνια και τον φόβο της να δει το ίδιο να συμβαίνει σε βάρος της ίδιας της της κόρης».

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...