440
Η Ζιλιέτ Μπινός ζητά -μαζί με τις άλλες υπογράφουσες- από τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει υπέρ των γυναικών | EPA/HAYOUNG JEON

Η Μπινός και άλλες 99 ζητούν ποσόστωση υπέρ των γυναικών στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 14:27
Η Ζιλιέτ Μπινός ζητά -μαζί με τις άλλες υπογράφουσες- από τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει υπέρ των γυναικών
|EPA/HAYOUNG JEON

Η Μπινός και άλλες 99 ζητούν ποσόστωση υπέρ των γυναικών στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 14:27

Η Γαλλία δεν πρέπει να μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη στην ενίσχυση των γυναικών στο σινεμά, γράφουν σε κοινή, ανοιχτή επιστολή τους 100 γυναίκες του κινηματογράφου, ηθοποιοί, σκηνοθέτριες, παραγωγοί και ασχολούμενες στη βιομηχανία.

Οι υπογράφουσες, μεταξύ τους η Ζιλιέτ Μπινιός, που γράφουν στον Monde, τονίζουν ότι οι ποσοστώσεις έχουν σε άλλες χώρες απτά αποτελέσματα και καλούν την υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει δράση.

Ανάμεσα στις 100 γυναίκες που υπογράφουν την επιστολή είναι οι ηθοποιοί Ιρέν Ζακόμπ, Ιζαμπέλ Καρέ, Αννα Μουγκαλίς και Αλεξάντρα Λαμί.

Οι υπογράφουσες σημειώνουν καταρχάς ότι η Γαλλία έχει μεγάλη παράδοση στον κινηματογράφο και ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έχει θεσπίσει ειδικό καθεστώς.

«Ωστόσο, αν και συμβαίνουν αυτά, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις στο σινεμά», τονίζουν και σημειώνουν ότι μία στις τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους γυρίζονται από γυναίκες. Στα 70 και πλέον χρόνια του Φεστιβάλ των Καννών, οι γυναίκες έχουν κερδίσει μόλις… μισό Χρυσό Φοίνικα, αυτόν το 1993 από την Τζέιν Κάμπιον (τον μοιράστηκε με τον Κινέζο Τσεν Καιγκέ).

Ο δρόμος για την πλήρη ισότητα στην κινηματογραφική βιομηχανία στη Γαλλία είναι μακρύς, την ώρα που σε άλλες χώρες, όπως λένε οι υπογράφουσες, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Στη Σουηδία και την Ιρλανδία το 50% των επιδοτήσεων πηγαίνουν σε γυναίκες δημιουργούς ενώ και στην Ισπανία υπάρχει ένα σύστημα βαθμών που πριμοδοτεί τις παραγωγές από γυναίκες· ο Καναδάς κινείται και αυτός για την θέσπιση πλήρους ισότητας.

Αυτές οι πρακτικές ποσοστώσεων, παρά το ότι εφαρμόζονται εδώ και λίγα χρόνια, έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, εξηγούν και θεωρούν ότι είναι «αναπόφευκτο στάδιο στην νίκη κατά των ανισοτήτων».

«Κάποιοι λένε», συνεχίζει η επιστολή, «ότι το μόνο κριτήριο θα έπρεπε να είναι το ταλέντο, αλλά το ταλέντο δεν είναι δώρο που έχουμε από την κούνια μας, αλλά καρπός εκπαίδευσης και μιας κοινωνικής κατασκευής στις οποίες οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι στους άνδρες».

Καλούν την υπουργό Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν να αδράξει την «ιστορική ευκαιρία», όπως τη χαρακτηρίζουν, να αναλάβει δράση για την καθιέρωση της πλήρους ισότητας στον χώρο του πολιτισμού.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι σε δύο κατευθύνσεις, προς την εξίσωση της κρατικής χρηματοδότησης σε νέα έργα, αλλά και στην κατεύθυνση της διανομής των νέων έργων, εξηγούν στην επιστολή.

«Η Γαλλία δεν πρέπει να μείνει ουραγός στην Ευρώπη. Πρέπει να βοηθήσει στο να εμφανιστούν νέα πρόσωπα στην πολιτιστική βιομηχανία. Να μην αφήσουμε τον σεξισμό και την “μάτσο” κουλτούρα να γίνουν εμπόδια για την ελευθερία της έκφρασης», γράφουν. Το σινεμά, τονίζουν στο τέλος, «έχει ανάγκη από το φαντασιακό των γυναικών, την κατασκευή των εικόνων τους και τις ιστορίες τους».

Οι γυναίκες «έχουν μια ιστορία που δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβηστεί από τη συλλογική μας μνήμη και από την μετάδοσή της στις νεότερες γενιές», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...