335
Η Ιβέτ Λαντί έδινε ομιλίες για τον πόλεμο και την εμπειρία της σχεδόν ως το τέλος της ζωής της | leparisienne.fr

Γαλλία: Πέθανε στα 103 της η Ιβέτ Λαντί, ηρωίδα της αντίστασης κατά των ναζί

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 13:59
Η Ιβέτ Λαντί έδινε ομιλίες για τον πόλεμο και την εμπειρία της σχεδόν ως το τέλος της ζωής της
|leparisienne.fr

Γαλλία: Πέθανε στα 103 της η Ιβέτ Λαντί, ηρωίδα της αντίστασης κατά των ναζί

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 13:59

Η Ιβέτ Λαντί, μορφή της γαλλικής Αντίστασης εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής που επέζησε από εγκλεισμό σε στρατόπεδο εξόντωσης, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 103 ετών στο Επερνέ, στα βόρεια της χώρας.

«Ακόμα και σήμερα, κάποια στιγμή της ημέρας θα σκεφτώ το στρατόπεδο. Συχνά το βράδυ, πριν να με πάρει ο ύπνος», εκμυστηρεύτηκε το 2017 στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ηταν η μικρότερη σε ηλικία κόρη μιας οικογένειας με επτά παιδιά και εργαζόταν ως δασκάλα στο μικρό χωριό Ζιόνζ, στην Καμπανία, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Εντάχθηκε στο δίκτυο της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας από τη ναζιστική Γερμανία και έφτιαχνε πλαστά έγγραφα για Εβραίους και αιχμαλώτους πολέμου που είχαν αποδράσει.

Στις 19 Ιουνίου 1944, στα 28 της, η Γκεστάπο πήγε να τη συλλάβει ενώ παρέδιδε μάθημα. Οδηγήθηκε σε φυλακή, έπειτα στο στρατόπεδο Νόιε Μπρεμ, κοντά στο Σάρμπρικ και τελικά στο Ράβενσμπρικ. Αργότερα θα μιλούσε για τον απάνθρωπο χαρακτήρα της κράτησης, καθώς αναγκάστηκε να γδυθεί μπροστά σε αξιωματικούς των SS.

Ο δυνατός, σκληρός χαρακτήρας της τη βοήθησε, όπως έλεγε, να επιβιώσει σε «αυτή την τρύπα, αυτή την κόλαση», να αντέξει τα καταναγκαστικά έργα, «τα σκυλιά και τα ρόπαλα, που ήταν μέρος της καθημερινότητας», την εξάντληση, την πείνα, τον θάνατο για τους πιο αδύναμους.

Αργότερα μετήχθη στο Μπούχενβαλντ και απελευθερώθηκε από τον ρωσικό στρατό στις 21 Απριλίου 1945 πριν επιστρέψει στη Γαλλία με αεροπλάνο.

Για την εμπειρία της από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έμεινε σιωπηλή για 15 χρόνια. Αλλά από το 1959 άρχισε να κάνει ομιλίες σε γαλλικά και γερμανικά σχολεία για να μεταφέρει τις εμπειρίες της και μαζί ένα μάθημα συμφιλίωσης.

Σταμάτησε τις ομιλίες το 2017, αν και οι νέοι εξακολουθούσαν να την επισκέπτονται στον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Λεγεώνας της Τιμής, μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη στη Γαλλία.

Η Ιβέτ Λαντί είχε μια πολύ ιδιαίτερη ματιά, τόσο για τον πόλεμο, όσο και «για τη γαλλογερμανική συμφιλίωση, που θεωρούσε εξαιρετικά σημαντική», σημείωσε ο δήμαρχος του Επερνέ, Φρανκ Λερουά, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής σε μια «προσωπικότητα πέρα από τις συνηθισμένες, αλλά με μεγάλη ταπεινότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...