224
Η Ελιζαμπέτ Μπορν με τον Εμανουέλ Μακρόν σε τελετή για τη γαλλική αντίσταση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 18 Ιουνίου | REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της Μπορν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 11:34
Η Ελιζαμπέτ Μπορν με τον Εμανουέλ Μακρόν σε τελετή για τη γαλλική αντίσταση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 18 Ιουνίου
|REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της Μπορν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 11:34

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, «ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει επί τω έργω» τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο γάλλος πρόεδρος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο Μακρόν θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις, ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», διευκρινίζει την ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το απόγευμα, ο γάλλος πρόεδρος θα έχει σειρά από συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή, στο προεδρικό μέγαρο.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που είπε ότι η πρωθυπουργός «θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης» της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία. Η Μπορν «θα ηττηθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία «Nupes», θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του Μακρόν. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...