281
Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη διάσημη εκκλησία Sacre-Coeur της Μονμάρτρης | REUTERS

Γαλλία: Για 19η συνεχή εβδομάδα στους δρόμους τα Κίτρινα Γιλέκα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2019, 12:32
Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη διάσημη εκκλησία Sacre-Coeur της Μονμάρτρης
|REUTERS

Γαλλία: Για 19η συνεχή εβδομάδα στους δρόμους τα Κίτρινα Γιλέκα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2019, 12:32

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» διαδήλωσαν για 19ο συνεχόμενο Σάββατο στη Γαλλία, με φόντo τη δραστική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις βιαιοπραγίες της προηγούμενης εβδομάδας.

Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν ογκώδης και περιελάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα. Για πρώτη φορά, στρατιώτες που μετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Operation Sentinelle αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για να προστατεύσουν μεταξύ άλλων τα κυβερνητικά κτίρια.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, και συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Λιλ, στη Λιόν, στη Νάντη, την Τουλούζη, το Μονπελιέ και τη Νίκαια.

Αυξημένες δυνάμεις ασφαλείας προστατεύουν τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια στο Παρίσι

Ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 40.500 στο σύνολο της χώρας, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των «κίτρινων γιλέκων» έφθασε τις 32.000 σε ολόκληρη τη Γαλλία και στους 10.000 στους δρόμους του Παρισιού.

Οπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο μέρος ειρηνικές και δεν καταγράφηκαν έκτροπα ή λεηλασίες. Οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 233 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Παρίσι, οι Αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στο Σανζ Ελιζέ και τα περίχωρά του. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη διάσημη εκκλησία Sacre-Coeur στη συνοικία της Μονμάρτρης.

Αποψη του συγκεντρωμένου πλήθους από τα σκαλιά της εκκλησίας στη Μονμάρτρη

«Οι σωστές μέθοδοι εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα είναι ορατά» διαβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, σε μια τηλεοπτική παρέμβαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία κατέσχεσε αντικείμενα όπως μπαστούνια του μπέιζμπολ και μάσκες από πιθανούς ταραξίες.