553
|

Γαλλία: Δωρεάν για όλες τις γυναίκες το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 14:24

Γαλλία: Δωρεάν για όλες τις γυναίκες το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 14:24

Δωρεάν για όλες τις γυναίκες, χωρίς όριο ηλικίας, καθιστά η γαλλική κυβέρνηση, την πρόσβαση στην αντισύλληψη, σύμφωνα με άρθρο  που δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου. Μέχρι τώρα, δωρεάν μπορούσαν να αγοράζουν από τα φαρμακεία της χώρας, το χάπι της επόμενης ημέρας, μόνο οι γυναίκες ηλικίας έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Ιανουάριο από την κυβέρνηση Μακρόν και είχε κοστίσει στη χώρα 21 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε Υπουργού Υγείας και νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Ολιβιέ Βεράν.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες γυναίκες μέχρι σήμερα στη Γαλλία, όσες ήταν πάνω από 25 ετών δηλαδή, θα έπρεπε να πληρώνουν το χάπι της επόμενης ημέρας, από 3 έως 20 ευρώ, προκειμένου να το προμηθευτούν χωρίς ιατρική συνταγή, από τα φαρμακεία. Με τον ίδιο τρόπο, προμηθεύονται το χάπι οι γυναίκες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -αλλά όχι σε όλες- και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι αναμφισβήτητα καλά νέα» λέει η Καρολίν Ρεμπί από την ΜΚΟ «Le planning familial» στους Times. Ωστόσο, επισημαίνεται πως αυτό που θα έπρεπε να προσέξει κανείς στη Γαλλία είναι “να μην χρησιμοποιείται το χάπι ως αντισύλληψη, καθώς αφενός δεν είναι ασφαλές να το παίρνει μία γυναίκα συνέχεια και αφετέρου δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.”

«Ναι» στο δικαίωμα στην άμβλωση

Η απόφαση για το μέτρο αυτό, θεωρείται από τους βρετανικούς Times, ως μια προσπάθεια ενίσχυσης του δικαιώματος των γυναικών και στην άμβλωση, ιδιαίτερα μετά την κατάργησή του, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από απόφαση μιας συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια. Μετά από αυτή τη δραματική οπισθοδρόμηση, η οποία αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά την αμερικανική ζωή, ουσιαστικά η κάθε Πολιτεία αποφασίζει εάν απαγορεύει ή όχι τις αμβλώσεις.

Κι ενώ στις Η.Π.Α. διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν φόβους ότι ακόμα περισσότερες προσωπικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε κάνει από νωρίς σαφή τη θέση του για το θέμα: «Η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες» είχε γράψει στο Twitter μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α., «θα πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου, σε όλες εκείνες τις γυναίκες, των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σε κίνδυνο από την αμερικανική Δικαιοσύνη» σημείωνε τότε ο Μακρόν.

Με τη δωρεάν διάθεση του χαπιού της επόμενης ημέρας, πλέον το Παρίσι περνά και στην πράξη, καταδικάζοντας εμμέσως, την αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις που ισχύει σε κράτη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες, σε περιπτώσεις όπου η υγεία της γυναίκας κινδυνεύει ή το έμβρυο θα μπορούσε να υποφέρει από σοβαρή αναπηρία. Παράλληλα, στην Πολωνία μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει κάνει πλέον ακόμα πιο αυστηρή τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για την υγεία της μητέρας. Ενώ σε περίπτωση ανίατης ασθένειας του εμβρύου απαγορεύεται η άμβλωση.

Παράλληλα, «με αυτή την απόφαση, ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να κατοχυρώσει συνταγματικά τα δικαιώματα των γυναικών ακόμα και σε περίπτωση που η ακροδεξιά, λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν ερχόταν ποτέ στην εξουσία» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει πράγματι, εάν σκεφθεί κανείς ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το θεσμοθετημένο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ανατραπεί εάν ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε φροντίσει να διορίσει τους δικούς του συντηρητικούς δικαστές, κατοχυρώνοντας την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News