416
Η σύζυγος του Σεντρίκ Σουβιά και οι δικηγόροι της οικογένειας, στη συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη | REUTERS

Γαλλία: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έλεγε 42χρονος που πέθανε στα χέρια αστυνομικών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 13:43
Η σύζυγος του Σεντρίκ Σουβιά και οι δικηγόροι της οικογένειας, στη συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη
|REUTERS

Γαλλία: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έλεγε 42χρονος που πέθανε στα χέρια αστυνομικών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 13:43

Ξανά στο προσκήνιο βρέθηκε ο θάνατος ενός γάλλου διανομέα στο Παρίσι, τον Ιανουάριο, ο οποίος πέθανε καθώς του ασκούσαν πίεση αστυνομικοί που τον είχαν ρίξει στο οδόστρωμα και ενώ ο ίδιος φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω», όπως ο Τζορτζ Φλόιντ.

Η οικογένεια του Σεντρίκ Σουβιά ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να γίνει διεξοδική έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του, ενώ καταγγέλλει το γεγονός ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό, δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο θάνατος του 42χρονου συνέβη στη διάρκεια ελέγχου για την κυκλοφοριακή συμπεριφορά του.

Οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τον Σουβιά – YouTube

Ο πατέρας του Σουβιά δήλωσε πως ο γιος του φώναζε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει με βάση τις εικόνες από το βίντεο της σύλληψής του τον Ιανουάριο, το οποίο διέρρευσε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Φώναζε “δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω”», δήλωσε ο Κριστιάν Σουβιά στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια του διανομέα.

«Απευθύνομαι προσωπικά και άμεσα στον πρόεδρο Μακρόν. Απαιτούμε απαντήσεις», τόνισε η αδελφή του, Σοφιά.

Δείτε το βίντεο της σύλληψης:

 

Η οικογένεια ενημέρωσε πως η ιατροδικαστική εξέταση απέδειξε κάταγμα στον λάρυγγα του Σουβιά και προέτρεψε τον Μακρόν να θεσπίσει αλλαγές σε ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να πραγματοποιεί συλλήψεις, κάνοντάς τις λιγότερο βίαιες.

Δικαστικές πηγές τόνισαν πως η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει έρευνα για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του Σουβιά. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψή του πρόκειται να καταθέσουν αναφορικά με το περιστατικό.

Ο Σεντρίκ Σουβιά

Ο Ντενί Ζακόμπ, συνδικαλιστής του αστυνομικού σωματείου Alternative Police, απέρριψε τον ισχυρισμό πως οι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να τον συγκρατήσουν διότι δεν συμπεριφερόταν «με ήρεμο τρόπο. Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να ρίξουν φως στην υπόθεση», δήλωσε.

Ο Λοράν-Φρανκ Λιενάρ, μέλος της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζεται τους αστυνομικούς, ισχυρίσθηκε πως οι αστυνομικοί δεν άκουσαν τον Σουβιά να λέει πως είχε αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τον Ιανουάριο.

Οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζουν πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια όπου οι κάτοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες, συχνά παραμένουν αναπάντητες.

Οι αστυνομικές ενώσεις έχουν εγκαλέσει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του ότι δείχνει ασέβεια απέναντί τους έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ νωρίτερα αυτόν το μήνα πως θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε ρατσιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων της δημόσιας τάξης και απαγόρευσε το κεφαλοκλείδωμα, που χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση των υπόπτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...