Η γαλάζια σημαία με τα 12 άστρα στην Αψίδα του Θριάμβου - μια εικόνα που εξόργισε την Ακροδεξιά | REUTERS/Christian Hartmann
Επικαιρότητα

Γαλλία: Ακροδεξιά οργή για την σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Η Μαρίν Λεπέν και ο Ερίκ Ζεμούρ, αλλά σε ηπιότερους τόνους και η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές, επέκριναν την παρουσία του συμβόλου σε ένα μνημείο της γαλλικής ιστορίας
Protagon Team

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτηση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αψίδα του Θριάμβου, με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Γαλλίας στην Ένωση την 1η Ιανουαρίου. Η σημαία όντως κατέβηκε, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο.

Η προεδρία της ΕΕ έρχεται σε προεκλογική χρονιά για τη Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ η Μαρίν Λεπέν, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες έμοιαζε η σχεδόν σίγουρη αντίπαλος του προέδρου στον δεύτερο γύρο έχει να αντιμετωπίσει τις υποψηφιότητες του Ερίκ Ζεμούρ και της Βαλερί Πεκρές που θα μπορούσαν υπό όρους να την αφήσουν εκτός μάχης.

«Το να στολίσουμε την Αψίδα του Θριάμβου αποκλειστικά με τα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία της σημαίας της Γαλλίας, συνιστά μια πραγματική επίθεση στην ταυτότητα του έθνους μας, διότι αυτό το μνημείο τιμά τις στρατιωτικές νίκες μας και στεγάζει το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη», επισήμανε η ακροδεξιά πολιτικός.

Εξοργισμένος από την παρουσία της σημαίας δήλωσε και ο Ερίκ Ζεμούρ.

Αλλά και η Βαλερί Πεκρές επέκρινε την παρουσία της σημαίας, ανέφερε το BBC: «Προεδρία της Ευρώπης ναι, διαγραφή της γαλλικής ταυτότητας όχι», έγραψε στο Twitter.

Η Λεπέν κατηγόρησε ακόμη τον Μακρόν ότι έδωσε «απευθείας εντολή» για την τοποθέτηση της σημαίας.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως η ανάρτηση είναι μονάχα προσωρινή, αρνούμενος ότι η απομάκρυνση έγινε κατόπιν πιέσεων από την ακροδεξιά. «Η γαλλική σημαία δεν αντικαταστάθηκε. Η προεκλογική εκστρατεία δεν δίνει το ελεύθερο για ανούσια ψέματα και αντιπαραθέσεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Μακρόν, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Απριλίου, νίκησε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 με 66% έναντι 34%. Όλες οι δημοσκοπήσεις τον θεωρούν το φαβορί για να κερδίσει μια ακόμη πενταετή θητεία.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως θα προσφύγει στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας για να κατέβει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.