852
O Γιώργος Ορφανός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, κάτι που δεν ήθελε ο -εκλεκτός της Πειραιώς- Ιγνάτιος Καϊταζίδης. Στο μεταξύ ο Γιάννης Μπουτάρης περιμένει... | CreativeProtagon

Γαλάζιο «αντάρτικο» στη Θεσσαλονίκη – τέλος Οκτωβρίου αποφασίζει ο Μπουτάρης

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2018, 13:57
O Γιώργος Ορφανός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, κάτι που δεν ήθελε ο -εκλεκτός της Πειραιώς- Ιγνάτιος Καϊταζίδης. Στο μεταξύ ο Γιάννης Μπουτάρης περιμένει...
|CreativeProtagon

Γαλάζιο «αντάρτικο» στη Θεσσαλονίκη – τέλος Οκτωβρίου αποφασίζει ο Μπουτάρης

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2018, 13:57

Οσοι εκτιμούσαν ότι το παιχνίδι για τον δήμο της Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε με την πρόταση από τη ΝΔ στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, επιτυχημένο δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, να ηγηθεί της προσπάθειας, διαψεύδονται. Φαίνεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε νέο αδιέξοδο καθώς η ανακοίνωση του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιώργου Ορφανού το μεσημέρι της Παρασκευής ότι θα κατεβεί υποψήφιος κάνει τον κ. Καϊτεζίδη να έχει δεύτερες σκέψεις.

Ο κ. Καϊτεζίδης δεν ήταν καν στη Θεσσαλονίκη την ώρα που ο κ. Ορφανός, πάλαι ποτέ «λοχαγός» του Καραμανλή, πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Αθλητισμού, ανακοίνωνε στο «Βελλίδειο» ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη είχε, κατά το ρεπορτάζ, μεταβεί στην Αθήνα επιδιώκοντας συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό διότι η βασική προϋπόθεση που είχε θέσει για να δοκιμάσει την τύχη του στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης με το χρίσμα της ΝΔ ήταν να του εξασφαλίσουν ότι δεν βρει απέναντί του και «γαλάζιους αντάρτες».

Ο ίδιος εξάλλου δήλωσε την Τετάρτη στον ραδιοσταθμό Focus 103,6: «Ζήτησα μια μικρή προθεσμία σε μια τιμητική πρόταση της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που πρέπει να έχει όμως δύο βασικά χαρακτηριστικά: ενότητα και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά». Αντίο ενότητα όμως…

Ο πρώτος «αντάρτης» είναι ήδη εδώ. Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Ορφανός είπε ότι είναι προσωπική του απόφαση βάσει των «αναγκών της πόλης», είπε ότι έχει δική του ομάδα στήριξης και σχολίασε με νόημα: «Τα κόμματα και η ΝΔ κάνουν τις δικές τους κινήσεις και τίθενται στην κρίση των πολιτών».

Μια ασυνήθιστη, μοναχική, εικόνα υποψηφίου. Ο Γιώργος Ορφανός στη συνέντευξη Τύπου (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Οπως ανέφερε το seleo.gr, ο κ. Ορφανός γνωστοποίησε ότι μίλησε με τον κ. Καϊτεζίδη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι ακριβώς είπαν. Συμπλήρωσε ότι δημοσκοπικά είχε καλή θέση για βουλευτής Θεσσαλονίκης, αλλά ήθελε να δοκιμάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και ξεκαθάρισε πως «δεν θα κάνει πίσω» σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του, ακόμα κι αν του το ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τι θα κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία; Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση του κ. Ορφανού στη συνέντευξη Τύπου δεν απέπνεε εικόνα μιας νικηφόρου υποψηφιότητας, όμως ο κ. Καϊτεζίδης υπήρξε ξεκάθαρος ότι δεν θέλει αντάρτες και κάποιοι ήδη προεξοφλούν ότι θέλει να πει «όχι» στον κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό το σενάριο, η ΝΔ θα βρεθεί πάλι στην αρχή να ψάχνει υποψήφιο, εκτός και αν καταλήξει εκεί όπου μπορούσε ήδη να βρίσκεται: στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα –παλιού της παράταξης Μπουτάρη, αλλά υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ τον Σεπτέμβριο 2015– ο οποίος παρουσιάζει την υποψηφιότητά του στο «Μακεδονία Παλλάς» την προσεχή Τετάρτη.

Ολα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ: θα είναι η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ή θα ελπίζει η Κουμουνδούρου σε μια νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει χτίσει μια καλή σχέση και μπορεί να αποφύγει τη φθορά;

Η απόφαση μετά την 28η Οκτωβρίου

Ολοι φαίνονται να περιμένουν τον κ. Μπουτάρη ο οποίος όμως όλο και αναβάλει την απόφασή για το αν θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Ο κ. Μπουτάρης είχε πει ότι θα ανακοίνωνε το τι θα κάνει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά η ημερομηνία αυτή παρήλθε. Τώρα δηλώνει πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά την 28η Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστο Παπαστεργίου, τον δημοτικό σύμβουλο με την παράταξή του, ο οποίος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Μπουτάρης είπε αν νικήσει ο κ. Παπαστεργιού θα αλλάξει η Θεσσαλονίκη προς το καλύτερο, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Προσέθεσε όμως ότι η κρίσιμη γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας» θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις.

«Δεν μπορούμε να παρασυρόμαστε με το τι λέει ο καθένας. Για εμάς η διαδικασία είναι γνωστή και δεδομένη. Μετά τις γιορτές 26-28 Οκτωβρίου θα κάνουμε μια γενική συνέλευση για να αρχίσουμε σιγά σιγά να συμμαζευόμαστε γιατί μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως τυπικά η προεκλογική περίοδος ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου.

Ο κ. Μπουτάρης απέφυγε μάλιστα να απαντήσει εάν σε εκείνη τη συνέλευση θα ανακοινώσει τις προθέσεις του, σημειώνοντας απλώς ότι «θα ξεκινήσουν όλα» με τη γενική συνέλευση. Αναφερόμενος στις υποψηφιότητες για τον δήμο σημείωσε ότι ο κόσμος έχει φιλοδοξίες.

Ο χρησμός Φαναρά

Πάντως όπως αναφέρει ο «Σαλονικιός» στο voria.gr, o κ. Μπουτάρης κλίνει προς την απόσυρση και λόγο δημοσκοπήσεων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φέρεται να είχε προ ημερών κλειστή σύσκεψη παρουσία στενών συνεργατών του και του Στράτου Φαναρά, διευθύνοντα συμβούλου της Metron Analysis, με τον οποίο συνεργάζεται η «Πρωτοβουλία» από το 2010. Σύμφωνα πάντα με τo voria.gr τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη ο κ. Φαναράς ήταν αποθαρρυντικά.

«Δεν θελω να σχολιάσω τις άλλες υποψηφιότητες, σε ελεύθερη χώρα ζούμε. Ο κόσμος έχει φιλοδοξίες και ειδικά το νέο εκλογικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να είναι υποψήφιος και να αντιπροσωπεύει τους ψηφοφόρους του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε o κ. Μπουτάρης.

Ο οποίος εκτός του όποιου κεντροδεξιού υποψηφίου θα έχει και από τ’ αριστερά την υποψηφιότητα του διδύμου Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη, οι οποίοι ήδη άσκησαν κριτική στα πεπραγμένα της οκταετίας του νυν δημάρχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...