332
Ο δορυφόρος GAIA εντόπισε τον Antlia 2, ένα αχνό γαλαξία που κρυβόταν πίσω από τον δικό μας. Credit: Imperial College London |

Γαλαξίας «φάντασμα» κρυβόταν πίσω από τον δικό μας!

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 09:59
Ο δορυφόρος GAIA εντόπισε τον Antlia 2, ένα αχνό γαλαξία που κρυβόταν πίσω από τον δικό μας. Credit: Imperial College London
|

Γαλαξίας «φάντασμα» κρυβόταν πίσω από τον δικό μας!

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 09:59

Έναν μεγάλο γειτονικό γαλαξία κρυμμένο πίσω από το δίσκο του δικού μας γαλαξία, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων αναλύοντας τα στοιχεία του δορυφόρου Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι επιστήμονες τον ονόμασαν «φάντασμα» αφού πρόκειται για ένα γειτονικό γαλαξία η ύπαρξη του οποίου είχε διαφύγει της προσοχής των αστρονόμων οι οποίοι θεωρούσαν ότι έχουν χαρτογραφήσει με ακρίβεια την γαλαξιακή μας γειτονιά.

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2) κατάφερε να παραμείνει αόρατος αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠE-ΜΠΕ ο Ant 2 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130.000 ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Έχει μέγεθος περίπου το ένα τρίτο του δικού μας γαλαξία και είναι εξίσου μεγάλος με το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν άλλο γαλαξία δορυφορικό του δικού μας, αλλά είναι 10.000 φορές πιο αχνός σε φωτεινότητα σε σχέση με τον τελευταίο.

Ο δορυφόρος Gaia έχει παράγει τον πληρέστερο κατάλογο άστρων μέχρι σήμερα και έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία για τον γαλαξία μας και τους «γείτονές» του. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περίπου 60 γαλαξίες δορυφορικοί του δικού μας και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν αρκετά περισσότεροι, που είναι έως τώρα αόρατοι όπως ο Ant 2.

Η Γαία (Gaia) είναι μια διαστημική αποστολή αστρομετρίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που εκτοξεύτηκε επιτυχώς στις 19 Δεκεμβρίου 2013, αρχικά για μια πενταετή αποστολή, ενώ έχει ήδη παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020. Έχει ως πρωταρχικό επιστημονικό προιόν έναν κατάλογο με τη θέση, την κίνηση, τη φωτεινότητα και το χρώμα περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου ουρανίων σωμάτων (κυρίως άστρων). Το έργο επιλέχθηκε το 2000 ως ακρογωνιαίος λίθος του επιστημονικού προγράμματος Horizon 2000+. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα βελτιώσουν τις γνώσεις μας για τη δομή, την δημιουργία και την εξέλιξη του γαλαξία μας, και θα συνεισφέρουν σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση του ηλιακού συστήματος, των εξωπλανητών (των πλανητών που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα), των γειτονικών μας γαλαξιών αλλά και της θεμελιώδους φυσικής.

Ενα βίντεο της αποστολής GAIA:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...