624
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζει να χαμογελάει, η Τερέζα Μέι όμως δεν φαίνεται να διασκεδάζει καθόλου τη συνάντησή της μαζί του, στην Οσάκα | EPA

G20: Το… πολικό ψύχος ανάμεσα σε Πούτιν – Μέι και το δάχτυλο που κούνησε ο Τραμπ στον ρώσο πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 13:39
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζει να χαμογελάει, η Τερέζα Μέι όμως δεν φαίνεται να διασκεδάζει καθόλου τη συνάντησή της μαζί του, στην Οσάκα
|EPA

G20: Το… πολικό ψύχος ανάμεσα σε Πούτιν – Μέι και το δάχτυλο που κούνησε ο Τραμπ στον ρώσο πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 13:39

Με χιουμοριστική διάθεση -και σίγουρα όχι με την αυστηρότητα που θα ήθελαν οι Δημοκρατικοί αλλά και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι- ο Ντόναλντ Τραμπ κούνησε το δάχτυλο στον Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε να μην ανακατευτεί (και) στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα.

Ενώ το πόρισμα Μόλερ για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ο Τραμπ δεν φάνηκε, για μία ακόμα φορά, να παίρνει πολύ στα σοβαρά την υπόθεση.

Την ώρα που οι κάμερες κατέγραφαν τα πρώτα λεπτά της συνάντησης, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον αμερικανό πρόεδρο αν θα έλεγε στον Πούτιν να μην ανακατευτεί και αυτός απάντησε: «ναι, φυσικά». Και γυρνώντας προς τον ρώσο ομόλoγό του, του κούνησε το δάχτυλο και του είπε, αστειευόμενος, «μην ανακατευτείτε στις εκλογές».

Τραμπ και Πούτιν ποζάρουν για τους φωτορεπόρτερ στην Οσάκα – Reuters

Λίγο αργότερα, ο ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με την Τερέζα Μέι, στην οποία κανείς τους δεν έδειχνε ιδιαίτερα χαρούμενος…

Η βρετανίδα πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Πούτιν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών μέχρι η Ρωσία να σταματήσει την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητά της», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Νταόυνινγκ Στριτ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μετά τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, σε βρετανικό έδαφος, από ρώσους κατασκόπους, κάτι που ο Πούτιν αρνείται κατηγορηματικά.

Διαφωνία και ένταση για το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα της Οσάκα.

Τρεις ως τέσσερις χώρες της G20, ίσως ταυτιστούν με τη θέση των ΗΠΑ για το κλίμα, αποδυναμώνοντας το στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού.

Το κλίμα «είναι το δυσκολότερο ζήτημα» της συνόδου, σύμφωνα με πηγές στο περιβάλλον του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα γύρω από το τραπέζι» για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη «άλλων χωρών» και να «υποβαθμίσουν» τον τόνο και τις εκφράσεις του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο.

Εξαιτίας αυτού, «δεν είναι δεδομένο» ότι θα υπάρξει υποστήριξη από 19 από τις 20 χώρες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είχε συναφθεί το 2015. Ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία το 2017.

Οι ηγέτες των G20 στην καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
Οι ηγέτες ψάχνουν τη θέση τους στα σκαλιά για την «οικογενειακή» φωτογραφία – EPA

«Δεν θα είναι πλέον 19+1, αλλά 18+2 ή 17+3 (…) κάτι που θα είναι απαράδεκτο για εμάς», υπογράμμιζαν οι Γάλλοι. Τη θέση αυτή μοιράζονται οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη της G20, όπως και ο Καναδάς, που θα «πουν πολύ σθεναρά ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα κείμενο που θα υποβαθμίζει αυτό που είχε επιτευχθεί στις δύο προηγούμενες (συνόδους κορυφής της) G20 και θα υπονομεύσει τη συμφωνία του Παρισιού».

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι το κλίμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία και ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη διακήρυξη της συνόδου εάν δεν υπερασπίζεται τη «φιλοδοξία» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ των χωρών που ενδέχεται να ταχθεί υπέρ της θέσης των ΗΠΑ φιγουράρει κυρίως η Βραζιλία, ο ακροδεξιός πρόεδρος της οποίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απορρίπτει τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για την πολιτική του όσον αφορά το περιβάλλον. «Δεν θα ανεχθούμε να μας συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν», διεμήνυσε χθες βράδυ.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία φέρονται επίσης να συγκαταλέγονται στις χώρες που δέχονται «πίεση» από τις ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα.

Οι σύζυγοι και οι σύντροφοι των ηγετών της G20 στην Οσάκα. Ο μοναδικός άντρας είναι ο σύζυγος της Τερέζα Μέι, Φίλιπ – Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...