689
Τα στέμφυλα πέφτουν στο καζάνι για την απόσταξη του τσίπουρου | Μάρω Κουρή

Φωτογραφικό οδοιπορικό στα ρακαριά του Τύρναβου

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 11:05
Τα στέμφυλα πέφτουν στο καζάνι για την απόσταξη του τσίπουρου
|Μάρω Κουρή

Φωτογραφικό οδοιπορικό στα ρακαριά του Τύρναβου

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 11:05

Το τσίπουρο και ο Τύρναβος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Το απόσταγμα και η θεσσαλική πόλη συνδέονται από τα αρχαία χρόνια καθώς η διαδικασία της απόσταξης σχετίζεται άμεσα με τα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Από τον Οκτώβρη και για δύο μήνες, στα παραδοσιακά αποστακτήρια τα καζάνια βράζουν ασταμάτητα μέρα νύχτα, αλλάζοντας χέρια από παραγωγό σε παραγωγό.

Παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου στον Τύρναβο

Την περίοδο της απόσταξης όλα κινούνται στους ρυθμούς των «καζαναριών» και της τέχνης του τσίπουρου, με το μεθυστικό του άρωμα να πλανιέται πάνω από τον Τύρναβο. Nτόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα και τα Σαββατόβραδα γλεντούν πίνοντας το νέο τσίπουρο που ρέει άφθονο.

Πριν ολοκληρωθεί η φετινή περίοδος λειτουργίας των αποστακτηρίων, η Μαρία Κουρή ετοίμασε ένα βιωματικό-φωτογραφικό σεμινάριο στον Τύρναβο, θέλοντας να μοιραστεί τις απροσδόκητα όμορφες εμπειρίες της στην περιοχή.

Τα στέμφυλα είναι έτοιμα για την απόσταξη

Εχουν προηγηθεί οι σπουδές της στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών Αθήνας, και η Πτυχιακή της στα Τσίπουρα του Τυρνάβου, όπου μέσω φωτογραφιών παρουσίασε και εξήγησε με κειμενολεζάντες τον παραδοσιακο και τον σύγχρονο τρόπο της απόσταξης στεμφύλων σταφυλής, μία έκθεση φωτογραφίας στο Οινόραμα, στο ΟΑΚΑ το 1995,  και μια δημοσίευση κεντρικού άρθρου της στο National Geographic/Greece με θέμα τη ζωή των Τυρναβιτών.

Τόπος έμπνευσης για το οδοιπορικό αυτό είναι το παλιό ρακαριό που ανοίγει μόνο για λίγες μέρες για να βγει στάλα-στάλα το τσιπουράκι της καρδιάς μας.

Η απόσταξη είναι ταυτόχρονα και γλέντι

Εδώ έρχονται οικογένειες από τα γύρω χωριά και τα βουνά με τα στέμφυλα τους για να αποστάξουν το «απόσταγμα των καρδιών» όπως το λένε, μα, κυρίως για να συναντηθούν οι ματιές τους όλη νύχτα και όλη μέρα που μένουν ανοιχτά τα καζάνια. Εδώ, μας περιμένει η Μαρία Κουρή να βρεθούμε όλοι μαζί δημιουργώντας μία ομάδα φωτογραφικής χαράς.

Στόχος του σεμιναρίου τα πορτρέτα, η εσωτερικότητα, η ηρεμία, το κέφι, η ζωντάνια, το άγνωστο, η μέθεξη, η χαρά, η δημιουργικότητα, η φωτογράφηση, η ένωση, γράφει στην πρόσκλησή της.

Στο αποστακτήριο η φωτιά ταΐζεται συνεχώς με ξύλα

Σε αυτό το οδοιπορικό, οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν τον τυρναβίτικο τρόπο ζωής, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τους, κατά την διαδικασία της παραγωγής του τσίπουρου, κάτω από την καθοδήγηση της φωτορεπόρτερ και οινολόγου Μάρως Κουρή.

Η πρώτη μέρα του εργαστηρίου αφιερώνεται στην παρουσίαση δουλειάς και αντίστοιχων αναθέσεων της εισηγήτριας που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν τους μαθητές να αναπτύξουν φωτογραφικά την θεματολογία τους.

Μέτρηση των βαθών του αλκοόλ

Τις επόμενες μέρες, οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν σε επιλεγμένες τοποθεσίες, λαμβάνοντας από τη Μάρω on the field συμβουλές και προσωπικό feedback σχετικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη της εργασίας τους.

Θα αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους και θα αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ώστε να τους πλησιάσουν πραγματικά και να τους φωτογραφίσουν σε αυτή την ιδιότυπη ιεροτελεστία. Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με την ανάλυση και κριτική των εικόνων, ενώ καθ’ όλην την διάρκεια του δεν θα λείψουν οι έξοδοι και ο ελεύθερος χρόνος.

Το τσίπουρο δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια της απόσταξης

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και σε πιο έμπειρους φωτογράφους που επιθυμούν να μάθουν να αποτυπώνουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους σε εικόνες, αντικατοπτρίζοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους laptop για την επεξεργασία των εικόνων.

Info

Φωτογραφικό Οδοιπορικό στον Τύρναβο

  • Διάρκεια: 3 μέρες
  • Έναρξη: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 19:00,
  • Λήξη: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 19:00
  • Κόστος: 220€+ΦΠΑ
  • Εγγραφές: Έως Δευτέρα 19 Νοεμβρίου
  • Προτεινόμενες γνώσεις: Photography Basics

Πληροφορίες και εγγραφές: https://www.oramastudies.gr/travel-programs-gr/tirnavos

Σημείωση

Στο κόστος του σεμιναρίου δεν περιλαμβάνονται η διαμονή και οι μετακινήσεις. H σχολή θα εξυπηρετήσει όσους δεν έχουν τρόπο μετακίνησης φέρνοντάς τους σε επαφή με όσους συμμετέχοντες έχουν μεταφορικό μέσο. Επίσης, έχει εξασφαλίσει δωμάτια με πρωινό σε ξενώνα στη Λάρισα όπου θα γίνονται οι εισηγήσεις. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις μετακινήσεις και να κλείσουν δωμάτιο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της σχολής το συντομότερο καταβάλλοντας στη συνέχεια το κόστος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...