264
| ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΛΙΟΣ

Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο: Πέθανε η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 20:51
|ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΛΙΟΣ

Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο: Πέθανε η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 20:51

Μια ηθοποιός με λαμπρή πορεία στο ελληνικό θέατρο, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Είχε γεννηθεί το  1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμενε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.

Είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις: «Οι δούλες» (2005), «Ιλιάδα» (2010), «Άγγελοι στην Αμερική» (2010), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Ο θείος Βάνιας» (2009), «Η τριλογία του παραθερισμού» (2011) και άλλες.

Επιπλέον, είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισημαίνει: «Η ευαίσθητη φιγούρα, η εύθραυστη παρουσία, το έντονο βλέμμα, η εκφραστική φωνή. Είναι τα στοιχεία που έκαναν τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ξεχωρίζει, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή. Σε έναν εμβληματικό ρόλο, σε ένα σπουδαίο έργο, στο «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι», του Τενεσί Ουίλιαμς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έγινε μέσα σε μία στιγμή, από μαθήτρια πρωταγωνίστρια. Γνήσιο παιδί του Καρόλου Κουν, συνέχισε για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες, να δημιουργεί χαρακτήρες, να ποιεί ήθος, να συγκινεί με τις ερμηνείες της. Πρωταγωνίστριες με την ποιότητα και τη δεινότητα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν. Οι αρετές της θα λείψουν από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...