502
O τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις δηλώσεις του τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Dilara Senkaya

Φτιάχνει «αφήγημα» ο Σοϊλού: Αν δεν την πιάναμε τη Σύρια, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα – Ευθεία επίθεση σε ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 11:52
O τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις δηλώσεις του τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
| REUTERS/Dilara Senkaya

Φτιάχνει «αφήγημα» ο Σοϊλού: Αν δεν την πιάναμε τη Σύρια, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα – Ευθεία επίθεση σε ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 11:52

Αν δεν την πιάναμε (τη Σύρια –εδώ– που έβαλε τη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη) θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα. Τάδε έφη ο πάντα εμπρηστικός –ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με την τρομοκρατική επίθεση στην Πόλη– υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συντηρώντας τον γνωστό «μύθο» του καθεστώτος Ερντογάν που θέλει τη χώρα μας καταφύγιο τρομοκρατών (με το περιβόητο «στρατόπεδο εκπαίδευσης» στο Λαύριο, στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο ίδιος).

Μόλις ένα 24ωρο, άλλωστε, πριν από την επίθεση στην Πόλη, κατά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ ότι «προστατεύουν τρομοκράτες», ότι φιλοξενούν Γκιουλενιστές (τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες) και, αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, επανέφερε τις γνωστές κατηγορίες περί «στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο».

Στο ίδιο πλαίσιο, και στις δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο  τούρκος υπουργός Εσωτερικών εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήριά τους», ούτε τη συμμαχία με ένα κράτος του συντηρεί το Κομπάνι (βλ. ΡΚΚ, ΥPG) και θύλακες τρομοκρατίας.

«Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας. Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (…) πρέπει να συζητηθεί», δήλωσε ο Σοϊλού, κατηγορώντας εκ νέου το ΡΚΚ και συμμάχους του, που –όπως είπε– υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς, ότι βρίσκονται πίσω από τη φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, με δήλωσή της, η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση.

«Τέτοιο τρομοκρατικό επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε δει εδώ και έξι χρόνια. Μόνο φέτος αποτρέψαμε 200 τρομοκρατικά επεισόδια. Αλλά το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι πολύ σκληρό. Μπλοκάρεις 200 από αυτά και γίνεται μια έκρηξη και πλήττεται όλος ο κόσμος», ανέφερε ο Σοϊλού.

Ο ίδιος επικαλέστηκε υποκλοπή σύμφωνα με την οποία, «οι οδηγίες της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να δολοφονηθεί ο τρομοκράτης και συγκεκριμένα η γυναίκα αυτή. Αν δεν είχαμε κάνει τη σύλληψη, (η Σύρια) θα είχε μεταφερθεί λαθραία στην Ελλάδα».

Οπως ισχυρίστηκε, συνελήφθη και εκείνος που είχε εντολή να «σκοτώσει» τον βομβιστή! «Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε αυτές τις προδοσίες. Ξέρουμε πολύ καλά τι μήνυμα μας δόθηκε. Θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε αυτό το μήνυμα που λαμβάνουμε», θέλησε να υπογραμμίσει.

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα», επανέλαβε.

Η απάντηση της Αθήνας

Στις δηλώσεις του ανεκδιήγητου Σοϊλού, απάντησε πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για να ακολουθήσει και ο υπουργό Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκφράζοντας εκ νέου τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τα θύμα της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε στο briefing των πολιτικών συντακτών,  ότι η Ελλάδα έχει ανοικτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, διεμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του ότι η  Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...