305
Ελληνικά F-16 ανεφοδιάζονται στον αέρα από B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants) | ΓΕΕΘΑ

Φτερό-φτερό τα ελληνικά F-16 με τους ισραηλινούς Desert Giants

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 13:59
Ελληνικά F-16 ανεφοδιάζονται στον αέρα από B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants)
|ΓΕΕΘΑ

Φτερό-φτερό τα ελληνικά F-16 με τους ισραηλινούς Desert Giants

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 13:59

Τρίτη 23 Μαΐου, ανήμερα της επετείου μνήμης για τα 17 χρόνια από την ημέρα που ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έπεσε εν ώρα καθήκοντος*, και στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας και Ισραήλ (περισσότερα εδώ), διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ΓΕΕΘΑ, η  Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 53 εξόδους F-16, ενώ από πλευράς IAF δίπλα – δίπλα με τα ελληνικά μαχητικά πέταξαν  δύο αεροσκάφη εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants).

Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διεξαγωγή της άσκησης αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων των μαχητικών F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα.

H εν λόγω συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται 2 φορές κατ’ έτος στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΑΣ Ελλάδας και Ισραήλ, συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

*Δύο πιλότοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αερομαχιών με τουρκικά αεροσκάφη. Το 1992 έχασε τη ζωή του ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς με μαχητικό Μιράζ F-1 κοντά στον Αη Στράτη και το 2006 ο Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του όταν τουρκικό F-16 έπεσε στην καλύπτρα του αεροσκάφος του μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του έλληνα πιλότου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...