312
O Φρίντριχ Μερτς στην ομιλία του στην Απόλντα της Θουριγγίας | REUTERS/Christian Mang

Φρίντριχ Μερτς: Το Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας ή της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 07:59
O Φρίντριχ Μερτς στην ομιλία του στην Απόλντα της Θουριγγίας
|REUTERS/Christian Mang

Φρίντριχ Μερτς: Το Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας ή της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 07:59

Το Mεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο της Ελλάδας ή της Ιταλίας, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ασκώντας εμμέσως κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, όπως είπε, αποφασίζει μονομερώς και μετά ζητά τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων.

«Πρέπει και θέλουμε να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Είναι πιθανόν καλύτερο και πιο λογικό να ασχοληθούμε πολύ πιο έντονα με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, αλλά και με τη Συρία, αν το θέμα είναι να δώσουμε στέγη στους πρόσφυγες εκεί, κατά κάποιον τρόπο με αξιοπρέπεια. Θα βοηθούσαμε τους ανθρώπους πολύ περισσότερο, εάν εμπλεκόμασταν πιο πολύ. Κάνουμε ήδη πολλά, αλλά ίσως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, προκειμένου να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στοιβάζονται σε αυτά τα άθλια προσφυγικά κέντρα, κατά κάποιον τρόπο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε ο Μερτς το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Απόλντα — η επιλογή του τόπου της ομιλίας καθόλου τυχαία, καθώς η κρίση στο CDU κλιμακώθηκε μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

«Οταν έρχονται στην Ευρώπη, όταν έρχονται στην Ελλάδα, στη Λέσβο, όταν έρχονται στην Ιταλία, στη Λαμπεντούζα, τότε δεν πρόκειται για πρόβλημα της Ελλάδας, ή για πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά για κοινό πρόβλημα όλων ημών. Λέμε, εδώ και πάρα πολύ καιρό: ασχοληθείτε εσείς με αυτό. Οχι. Πρέπει να το φροντίσουμε όλοι, από κοινού. Και πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκούς κανόνες για το πώς θα το χειριστούμε».

Αυτό όμως προϋποθέτει, πρόσθεσε, η Γερμανία να μη λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους και μετά να τους λέει πως πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

«Αντίστροφη είναι η σωστή σειρά: πρώτα να μιλάμε με τους ευρωπαίους εταίρους και μετά να λύνουμε από κοινού τα προβλήματα, όχι πρώτα να αφήνουμε το πρόβλημα να δημιουργηθεί και μετά να λέμε “τώρα πρέπει να μας βοηθήσουν άλλοι”. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί έτσι», συμπλήρωσε ο Μερτς, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...