1281
Εφιαλτική εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στο χωριό Ορά στη Λάρνακα | ANDREA ANASTASIOU/via REUTERS

Φρίκη στην Κύπρο: Τέσσερις νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά σε Λεμεσό και Λάρνακα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2021, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/07/2021, 10:51
Εφιαλτική εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στο χωριό Ορά στη Λάρνακα
|ANDREA ANASTASIOU/via REUTERS

Φρίκη στην Κύπρο: Τέσσερις νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά σε Λεμεσό και Λάρνακα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2021, 10:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/07/2021, 10:51

Νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις μέχρι πρότινος αγνοούμενοι από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Κύπρο, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού.

Τα τέσσερα άτομα απανθρακώθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το πύρινο μέτωπο που βρισκόταν σε εξέλιξη στην κοινότητα Οδού στην επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερις Αιγύπτιους, που εργάζονταν σε αγρόκτημα της περιοχής.

Στις 6 το πρωί απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Στο έργο της Πυρόσβεσης συμβάλλουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL 145, τα οποία εστάλησαν με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να καταφθάσει βοήθεια από το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ομως, το ένα αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη. Την πληροφορία για τεχνικό πρόβλημα του αεροσκάφους έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Καμμένο αυτοκίνητο στη Μελίνη της ορεινής Λάρνακας – REUTERS/George Christophorou

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, εντός των επομένων ωρών θα αναχωρήσει τρίτο Καναντέρ από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κύπρο.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλλουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, η Πολιτική Αμυνα και η Εθνική Φρουρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν πιο ευνοϊκές νωρίς το πρωί παρά αργότερα.

Η φωτιά κατέκαψε ήδη δασική έκταση, κατοικίες και εκτάσεις γης, χωρίς ακόμη οι αρχές να έχουν προχωρήσει σε απολογισμό καθώς προηγείται το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Φλόγες στα βουνά της Λάρνακας

«Επιχειρήσεις διεξάγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αντιμετωπίζονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η Π.Υ συνεχίζει να καλύπτει την περιφέρεια των εμπλεκομένων στην πυρκαγιά κοινοτήτων. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα , κυρίως στις περιοχές που είναι απρόσιτες από επίγειες δυνάμεις», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής.

Η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε στην σύλληψη ενός 67χρονου ο οποίος ανακρίνεται ως ύποπτος για κακόβουλη ενέργεια.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις συνεχείς προσπάθειες για κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή της Βαβατσινιάς, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε ότι «το πλάνο που έχει καταρτιστεί κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αφού και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones δεν έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα.

Παρακολουθούνται οι μεγάλες εστίες που εξελίσσονται σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, μεταξύ των χωριού Οδού και Αγίων Βαβατσινιάς. Εκεί δίδεται μεγαλύτερη έμφαση, καθώς είναι μια περιοχή δύσκολη για τα πτητικά μέσα, οπότε γίνεται μια μετακίνηση επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχει μια αισιοδοξία, αλλά παραμένει δύσκολη η κατάσταση, αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται αποφάσεις αναλόγως και του πώς προκύπτει η εξέλιξη με τις εστίες αναζωπύρωσης.

Αναμένουμε τις επόμενες ώρες ότι θα μπουν στη μάχη και το ένα αεροπλάνο από την Ελλάδα -δυστυχώς, το δεύτερο αεροπλάνο, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα- και βεβαίως και τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται και ενημέρωση για τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από την Ιταλία».

Σε ερώτηση για τον απολογισμό της καταστροφής μέχρι στιγμής, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα, γίνονται ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αμέσως μετά που θα κερδίσουμε τη μάχη με τις φλόγες, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη βοήθεια που πρέπει να προσφερθεί σε όσους, δυστυχώς, έχουν απωλέσει τη στέγη τους. Έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις, δεν έχει μείνει κάποιο νοικοκυριό χωρίς στέγη χθες βράδυ, και φυσικά και για τη σίτιση τους».

Κληθείς να αναφερθεί στο έργο των πυροσβεστών, ο εκπρόσωπος είπε ότι «είναι συγκινητική η προσπάθεια, όχι μόνο των πυροσβεστών, αλλά όλου του κόσμου που είναι εδώ είτε αυτοί είναι στελέχη του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, όλοι. Και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κόσμος που του ζητούσαν να πάει να ξεκουραστεί, επέμενε να συνεχίσει να είναι εδώ και να δίνει τη μάχη».

Υπ. Εσωτερικών: Η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστροφική πυρκαγιά, ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Κύπρου Νίκος Νουρής, ο οποίος είπε ακόμα ότι τα πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ θα επιχειρήσουν σήμερα στις 2 μμ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, ο κ. Νουρής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα».

»Οι εθελοντές της Πολιτικής Αμυνας -προσέθεσε- έχουν εντοπίσει σήμερα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού. Ταυτίζονται οι πληροφορίες ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για τους τέσσερεις Αιγύπτιους που από χθες αργά το απόγευμα αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες.

»Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης κινητοποίηση, έχει αποκλειστεί ο χώρος, μεταβαίνουν ιατροδικαστές για να υπάρξει ταυτοποίηση».

Ο κ. Νουρής είπε ακόμη ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από χθες στις 10 το βράδυ. Είχαμε, με τη βοήθεια των drones, χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών σε εξέλιξη, όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση.

»Έμειναν δύο μεγάλες εστίες οι οποίες γεωγραφικά βρίσκονται μεταξύ των χωριών Βαβατσινιάς και Οδού και από τις 5.30 το πρωί επιχειρούν τα 10 πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

»Η εκτίμηση της κατάστασης μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως, οι καιρικές συνθήκες όσο προχωρά η μέρα από πλευράς ανέμων δεν είναι υπέρ μας. Παρά ταύτα, αυτή την ώρα είμαστε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο που εκτυλίσσεται από χθες».

Ανέφερε ότι με οδηγίες του «τα κλιμάκια της Πολιτικής Αμυνας, λειτουργώντας με ασφάλεια έχουν ξεκινήσει μια αριθμητική καταγραφή των ζημιών σε πρώτη φάση. Θα έχουμε αυτή την εκτίμηση σήμερα το πρωί στα χωριά Ακαπνού, Οδού, Αρακαπά και όπου αλλού έχουμε πρόβλημα. Έχουμε μεταφέρει τα 36 άτομα που έχρηζαν στέγασης, σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας. Έχουμε δώσει μέριμνα φαγητού και νερού στη Μελίνη, που είναι το μόνο χωριό που αιτήθηκε. Γίνεται, με ανάληψη πρωτοβουλίας της Πολιτικής Αμυνας, διαδικασία για τα πληρώματα των αεροσκαφών από την Ελλάδα και αυτά που θα έρθουν από το Ισραήλ για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός για να αρχίσει η επιχείρηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών το μεσημέρι και, γενικά, είμαστε σε μια πλήρη κινητοποίηση, όλες οι υπηρεσίες του κράτους, σε απόλυτο συντονισμό, διότι πολύ απλά δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την τεράστια προσπάθεια».

Ακολούθως ο κ. Νουρής απηύθυνε έκκληση προς τους εθελοντές, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια συγκινητική προσπάθεια και πρόθεση να βοηθήσουν. Έχουμε οργανώσει Κέντρο στη Σκαρίνου υπό τον Επίτροπο Εθελοντισμού. Η βοήθεια είναι υπερπολύτιμη, αλλά την ίδια ώρα είναι και η ζωή και η ασφάλεια τους, για αυτό δεν θέλουμε διάσπαρτες ομάδες, αλλά να βρίσκονται κάτω από τον συντονισμό της Πολιτικής ‘Αμυνας.

»Επίσης, επειδή θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οι βασικές αρτηρίες προς την πληγείσα περιοχή παρακαλούμε θερμά τον κόσμο που δεν έχει κάτι να κάνει στην περιοχή, να μην προσέρχεται στην περιοχή της πυρκαγιάς».

Πρόσθεσε ότι μονάδες περιπολούν στις πληγείσες περιοχές για σκοπούς αντιμετώπισης αναζωπύρωσης, ενώ σημείωσε πως οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, το ελληνικό και τα ισραηλινά, αναμένονται γύρω στις 2 μμ.

Όπως είπε ο κ. Νουρής τα ισραηλινά αεροσκάφη θα κάνουν ρίψη επιβραδυντικού υλικού.

Τέλος, ερωτηθείς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι συνεχώς ενήμερος για όλα όσα εκτυλίσσονται.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...