564
Η Βενετία ξύπνησε το πρωί της Πέμπτης πάλι από τις σειρήνες. Ωστόσο οι τουρίστες δεν πτοήθηκαν και έσπευσαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου | REUTERS/Manuel Silvestri

Φόβος και… παράνοια στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 14:11
Η Βενετία ξύπνησε το πρωί της Πέμπτης πάλι από τις σειρήνες. Ωστόσο οι τουρίστες δεν πτοήθηκαν και έσπευσαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου
| REUTERS/Manuel Silvestri

Φόβος και… παράνοια στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 14:11

Η Βενετία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της. Και τρέμει για το τι την περιμένει την επόμενη φορά. Η Γαληνοτάτη ξύπνησε το πρωί της Πέμπτης προσπαθώντας να συνέλθει από τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της που την έπληξε τη νύχτα της Τρίτης.

Ωστόσο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το φαινόμενο του «Acqua Alta» θα έχει και άλλα επεισόδια. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικής καταστροφής, είναι χαρακτηριστικά της ανησυχίας.

Οι 50.000 κάτοικοι του κέντρου της Βενετίας ξύπνησαν υπό τον ήχο σειρήνων. Τα νερά στην πόλη ανέβηκαν στο τρίτο επίπεδο, ένα λιγότερο από την Τρίτη το απόγευμα όταν η πλημμυρίδα έφτασε τα 184 εκατοστά, το υψηλότερο σημείο από τον μακρινό Νοέμβριο του 1966, όταν είχε φτάσει τα 194 εκατοστά.

Η Βενετία υποδέχεται ετησίως περί τα 36 εκατ. τουριστών, ωστόσο κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται και πολλοί θεωρούν ότι η πόλη, που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco έχει ημερομηνία λήξης…

Ακόμη ένα επεισόδιο πλημμυρίδας σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στις 10:50 (τοπική ώρα, 11:50 ώρα Ελλάδας), το οποίο όμως δεν ξεπέρασε τα 125 εκατοστά, με τον επόμενο σημαντικό συναγερμό να αναμένεται για την Παρασκευή στις 11:20 τοπική ώρα, όταν τα νερά αναμένεται να φτάσουν τα 140 εκατοστά, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Παλίρροιας της Βενετίας. Οι τουρίστες πάντως ήταν απτόητοι. Συνέχισαν να συρρέουν μαζικά στην εμβληματική πλατεία του Αγίου Μάρκου για να φωτογραφηθούν μέσα στο πλημμυρισμένο τοπίο.

Ο Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε εκτάκτως τη Βενετία το βράδυ της Τετάρτης (Reuters)

Ο Τζουζέπε Κόντε που μετέβη στη Βενετία τη νύχτα της Τετάρτης, συμμετείχε σε συνεδρίαση της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κρίσης και στη συνέχεια επισκέφθηκε καταστήματα της πόλης που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν το κόστος των ζημιών από το φαινόμενο της Τρίτης σε «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αν και πολλά μουσεία και σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Σέρτζιο Κόστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι οικολόγοι κατηγορούν και το μεγάλο, βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, που βρίσκεται απέναντι από τη Βενετία, και την αύξηση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την πόλη.

«Η καταστροφή που έπληξε τη Βενετία αποτελεί πλήγμα στην καρδιά της χώρας μας. Με πονά να βλέπω τόσες ζημιές στην πόλη, την καλλιτεχνική της κληρονομιά να τίθεται σε κίνδυνο, τις εμπορικές της δραστηριότητες να έχουν γονατίσει», δήλωσε χθες ο Κόντε.

Παράλληλα ο ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την άμεση αποδέσμευση «των πρώτων πόρων» για την αποκατάσταση των ζημιών, μετά την κήρυξη της πόλης σε κατάστασης φυσικής καταστροφής.

Την ίδια ώρα πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, ζήτησαν να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό» το τεράστιο έργο κατασκευής τριών αναχωμάτων τα οποία θα προστατεύσουν όλη τη λεκάνη της Βενετίας.

Ο Κόντε επεσήμανε ότι το έργο είναι έτοιμο σε ποσοστό 93% και «φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021».

Οι επικρίσεις για το έργο αυτό είναι πολλές, καθώς κρίνεται πολύ δαπανηρό και ταυτόχρονα όχι αρκετά αποτελεσματικό. Ξεκίνησε το 2003 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 όμως καθυστέρησε εξαιτίας κακοτεχνιών και ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς. Το κόστος του, που αρχικά ήταν 2 δισ. ευρώ, έχει πλέον ξεπεράσει τα 6 δισ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...