267
Ειδυλλιακό δειλινό στη Χάβρη. Το αλιευτικό Cornelis Gert Jan, όμως, δεν έδεσε εκεί για να απολαύσει το θέαμα αλλά επειδή κατασχέθηκε από τις γαλλικές Αρχές για παράνομη αλιεία στα γαλλικά χωρικά ύδατα... | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Φουντώνει ο «Ψυχρός Πόλεμος» του μπακαλιάρου στη Μάγχη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 19:37
Ειδυλλιακό δειλινό στη Χάβρη. Το αλιευτικό Cornelis Gert Jan, όμως, δεν έδεσε εκεί για να απολαύσει το θέαμα αλλά επειδή κατασχέθηκε από τις γαλλικές Αρχές για παράνομη αλιεία στα γαλλικά χωρικά ύδατα...
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Φουντώνει ο «Ψυχρός Πόλεμος» του μπακαλιάρου στη Μάγχη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 19:37

Ποια ζητήματα θα απασχολήσουν τους ηγέτες της G20 στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο; Ανάλογα με τις προτεραιότητες του καθενός. Για τους περί τη Μάγχη οικονομικούς κολοσσούς, Βρετανία και Γαλλία, φερ’ ειπείν,  φλέγοντα θέματα αποτελούν ο… ταπεινός μπακαλιάρος αλλά και τα πολύτιμα χτένια. Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν για να βρουν λύση στο ζήτημα της αλιείας στο στενό που χωρίζει τη Γηραιά Αλβιόνα από την Ευρώπη, το οποίο μπήκε στην κορυφή της ατζέντας έπειτα από την κατάσχεση του βρετανικού αλιευτικού Cornelis Gert Jan από τις γαλλικές Αρχές.

Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.

Το Λονδίνο απείλησε, μάλιστα, ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «να ξεκινήσει τη διαδικασία διευθέτησης των αντιδικιών που προβλέπεται στην εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης και, μεταξύ άλλων, «να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στην αλιευτική δραστηριότητα της ΕΕ» στα χωρικά της ύδατα, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Ενδεικτικό της έκτασης που έχει πάρει το πράγμα είναι το γεγονός ότι η Κατρίν Κολονά, πρεσβευτής της Γαλλίας στο Λονδίνο, κλήθηκε στο Φόρεϊν Οφις για να συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας, Γουέντι Μόρτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...