545
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις τους το πρωί της Πέμπτης, λίγο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία | Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Οι νέες κυρώσεις θα γονατίσουν τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 10:25
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις τους το πρωί της Πέμπτης, λίγο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
|Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Οι νέες κυρώσεις θα γονατίσουν τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 10:25

Η ΕΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας και τα «κυνικά επιχειρήματα που τη δικαιολογούν». Αυτό τόνισε το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες, η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και τον λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι’ αυτό» επέμεινε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας δίπλα στον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ισπανό επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε, επίσης, ότι το βράδυ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα παρουσιάσει προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο «μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων».

«Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό. Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όπως με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, έτσι και με το δεύτερο, η ΕΕ ενεργεί σε συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους της, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω στον καιρό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αλλά βάζει σε κίνδυνο τον λαό της Ρωσίας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε και αυτός ότι «διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνοντας πως «μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει. Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας».

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.

«Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».

Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του ουκρανικού λαού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News