663
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο | REUTERS/Yves Herman/Pool

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να έχει τον δικό της στρατό

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 16:41
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο
|REUTERS/Yves Herman/Pool

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να έχει τον δικό της στρατό

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 16:41

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης έθεσε επιτακτικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε, στην ομιλία της την Τετάρτη, στην Ευρωβουλή ότι η Ευρώπη «πρέπει να βρει την πολιτική βούληση» να οργανώσει στρατιωτική δύναμη, η οποία θα αναπτύσσεται σε περιοχές κρίσεων, πέρα από τα σύνορα και ανεξάρτητα από τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ.

Το «θεμελιώδες πρόβλημα» για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι η έλλειψη θέλησης για τη χρήση της: «Μπορεί να έχεις τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά αν ποτέ δεν είσαι προετοιμασμένος να τις χρησιμοποιήσεις, τι χρησιμότητα έχουν; Ως τώρα, αυτό που μας κρατούσε πίσω δεν ήταν έλλειψη δυνατοτήτων, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Αν την αναπτύξουμε αυτή τη βούληση, μπορούμε να κάνουμε πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι εργάζεται από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για μια διακήρυξη των σχέσεων ΕΕ και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μια ειδική σύνοδος κορυφής για την άμυνα σχεδιάζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά το οποίο θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ η Γαλλία, σημειώνει ο Guardian. Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι η ΕΕ πρέπει  να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία και να αναπτύξει τον αμυντικό της τομέα.

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αριστερά, και η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον παρακολούθησαν την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν… πλέκοντας | Φωτογραφίες από το Twitter

Πέραν της έμφασης στα αμυντικά και τα θέματα της ασφάλειας (τα οποία δεν έγιναν δεκτά με θετικό τρόπο από όλους τους ευρωβουλευτές), η ομιλία δεν είχε άλλες αξιοσημείωτες ανακοινώσεις. Πιθανόν, σημειώνει ο Guardian, η επικεφαλής της Κομισιόν δεν ήθελε να φανεί ότι αναμειγνύεται στην προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία. Δεν έγινε καν αναφορά στο Brexit, που κυριαρχούσε την τελευταία πενταετία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη πανδημία, λέγοντας ότι είναι μεν ένας μαραθώνιος, αλλά ως ΕΕ «τα πήγαμε καλά» αν και δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, απέρριψε την κριτική ότι υπολείπεται στην ΕΕ σε σχέση με άλλες χώρες. Πάνω από το 70% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δώρησε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε άλλες χώρες, «η μόνη περιοχή του κόσμου που το πέτυχε αυτό». «Ας κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην έχουμε μια πανδημία των μη εμβολιασμένων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει εξασφαλισμένες 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων.

Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο ζήτημα ασφάλειας για την ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη δεινή θέση των πολιτών και ιδίως των γυναικών υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. «Είμαστε στο πλευρό του αφγανικού λαού. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των παιδιών, των εισαγγελέων, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε και επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς «όλους και όλες τους Αφγανούς και τις Αφγανές τόσο στη χώρα τους όσο και στις γειτονικές χώρες.

Η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ (έχουν δοθεί άλλα 200 εκατ.), ενώ θα υπάρξει και μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για τη χώρα.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και για την κλιματική αλλαγή, ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολούσαν τη θητεία της προέδρου πριν ενσκήψει η πανδημία. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Θα προτείνουμε τώρα ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027», τόνισε η πρόεδρος η οποία αναμένει, όπως πρόσθεσε ενέργειες και από τις ΗΠΑ και τους εταίρους της ΕΕ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, που θα διαρκέσει όλο το 2022, πριν επανενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση.

Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα εισηγηθεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι προς πώληση —σε καμία τιμή» τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...