457
Η Φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, τον Μάιο | REUTERS/Johanna Geron

Φον ντερ Λάιεν: €600 εκατ. από την ΕΕ σε Αφρική, Καραϊβική και Ειρηνικό για την επισιτιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 15:27
Η Φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, τον Μάιο
|REUTERS/Johanna Geron

Φον ντερ Λάιεν: €600 εκατ. από την ΕΕ σε Αφρική, Καραϊβική και Ειρηνικό για την επισιτιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 15:27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για κινητοποίηση 600 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Αυτά τα κονδύλια θα στηρίξουν τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για να αντιμετωπίσουν τη δεινή κατάσταση, μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας (150 εκατ. ευρώ), βιώσιμης παραγωγής και ανθεκτικότητας συστημάτων τροφίμων (350 εκατ. ευρώ) και μακροοικονομικής στήριξης (100 εκατ. ευρώ).

Ανακοινώνοντας το νέο μέτρο στήριξης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει βαρύ και παράλογο τίμημα, όχι μόνο στον ουκρανικό πληθυσμό, αλλά και στους πλέον ευάλωτους σε όλο τον κόσμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να μπλοκάρει εκατομμύρια τόνους σιτηρών που χρειάζονται απεγνωσμένα. Για να βοηθήσουμε τους εταίρους μας, θα κινητοποιήσουμε επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ για να αποφύγουμε μια επισιτιστική κρίση και ένα οικονομικό σοκ».

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχεδόν 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες και εδάφη βρίσκονταν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονταν επείγουσα βοήθεια. «Η επίθεση της Ρωσίας επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση», επισήμανε η Επιτροπή.

Τα κεφάλαια που προτείνει να χρησιμοποιηθούν η Επιτροπή είναι αποδεσμευμένα κεφάλαια από το 10ο και το 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, τα οποία θα επέστρεφαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από το Συμβούλιο με ομοφωνία. Εάν το Συμβούλιο επιβεβαιώσει, τα κεφάλαια αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μιας απάντησης της Ομάδας Ευρώπης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει να κατευθυνθούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ που κινητοποιήθηκαν από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για τη στήριξη των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που έχουν πληγεί περισσότερο. Τα 150 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 350 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για τη στήριξη επενδύσεων στη βιώσιμη παραγωγή για τη στήριξη πιο ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής βιωσιμότητας (νεολαία και γυναίκες). Επίσης, θα δοθεί μακροοικονομική στήριξη, ύψους 100 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Μείωσης της Φτώχειας και Ανάπτυξης (PGRT) του ΔΝΤ, το οποίο θα διευκολύνει τη στήριξη στις πληγείσες χώρες.

Αυτά τα 600 εκατ. ευρώ για συνεισφορά στην παγκόσμια αντίδραση επισιτιστικής ασφάλειας, προστίθενται στην ανθρωπιστική βοήθεια παγκοσμίως και στα κονδύλια από το NDICI-Global Europe που προορίζονται για έργα αειφόρου γεωργίας, βασικής διατροφής, νερού και την υγιεινή και την προστασία της κοινωνικής ασφάλειας. Τα ποσά αυτά ανέρχονται σε πάνω από δύο δισ. ευρώ στην υποσαχάρια Αφρική και άλλο ένα δισ. ευρώ για τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία και  Παλαιστινιακή Αρχή), που συμπληρώνουν τη Διευκόλυνση Τροφίμων και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, αξίας 225 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτής της περιοχής.

Τέλος, άλλα 960 εκατ. ευρώ προβλέπονται στο πλαίσιο του NDICI-Global Europe για τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ασία έως το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News