420
φωτογραφία αρχείου | Intime/Pool

Φολέγανδρος: Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού μετά τη βύθιση σκάφους με μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/12/2021 10:34
φωτογραφία αρχείου
|Intime/Pool

Φολέγανδρος: Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού μετά τη βύθιση σκάφους με μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/12/2021 10:34

Σε εξέλιξη είναι, από τα ξημερώματα, ευρεία επιχείρηση διάσωσης τυχόν αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολεγάνδρου, μετά τη βύθιση πλαστικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός ανθρώπων.

Πλωτό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 12 μετανάστες, καλά στην υγεία τους, να επιβαίνουν σε μικρή βοηθητική λέμβο.

Oλοι τους περισυνελέγησαν από πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη.

Αργότερα, περισυνελέγη το πτώμα ενός άνδρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, το πλαστικό σκάφος, όπου επέβαιναν τουλάχιστον 32 άτομα, παρουσίασε μηχανική βλάβη και εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

Σημειώνεται ότι μόνο δύο από τους 12 διασωθέντες έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δεν φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Αντιπλοίαρχος Νίκος Κοκκάλας, έως τώρα έχουν διασωθεί 12 μετανάστες (επτά άνδρες, τέσσερις έφηβοι και μία γυναίκα).

Οπως ανέφερε, όλοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Σαντορίνης ενώ κατά δήλωσή τους ανέφεραν ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, μαζί με άλλα άτομα, βυθίστηκε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε ξεκινήσει πιθανότατα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ αν το σκάφος που βυθίστηκε μπορεί να εντοπιστεί, ο κ. Κοκκάλας τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς στη θαλάσσια περιοχή τα βάθη είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και θέλουμε, είπε, να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθούν αγνοούμενοι.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό που μας θλίβει, μας συγκλονίζει και μας εξοργίζει, καθώς όπως έχουμε τονίσει από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όσο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δρουν ανεξέλεγκτα στα παράλια της Τουρκίας και βάζουν ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά σε ακατάλληλα σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα και χωρίς κανένα σωστικό εξοπλισμό,  θα έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Το έχουμε τονίσει και σε διεθνή φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς, παρά τις φωνές αποπροσανατολισμού που υπάρχουν από την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος θα συνεχίσουν να κάνουν σήμερα, όπως και τις προηγούμενες φορές, αλλά και στο μέλλον, αυτό που κάνουν άριστα, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα», τόνισε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού και τρία πλωτά, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφος C-130, πέντε παραπλέοντα πλοία και ιδιωτικά σκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...