324
Θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της Σάνα Μαρίν; | Reuters

Φινλανδία: Θα κάνει την μετάβαση από το οκτάωρο στο εξάωρο;

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 20:06
Θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της Σάνα Μαρίν;
|Reuters

Φινλανδία: Θα κάνει την μετάβαση από το οκτάωρο στο εξάωρο;

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 20:06

Ήταν (προεκλογική της) υπόσχεση, θα γίνει και πράξη;

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, απευθυνόμενη στα μέλη του κόμματός της, ζήτησε την Δευτέρα το απόγευμα να μειωθεί η ισχύουσα οκτάωρη εργασιακή ημέρα, υποστηρίζοντας ότι οι λιγότερες ώρες μπορούν να αντισταθμιστούν με αυξημένη παραγωγικότητα.

Η Μαρίν, που είχε αναφέρει την ιδέα της εξάωρης εργασίας προτού αναλάβει πρωθυπουργός, θα πρέπει να πείσει και τα τέσσερα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται προκειμένου να ψηφιστεί η μείωση του ωραρίου εργασίας.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σαφές όραμα και συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα προχωρήσει η Φινλανδία σε μειωμένο ωράριο εργασίας και οι φινλανδοί εργαζόμενοι σε μία καλύτερη εργασιακή ζωή», δήλωσε η 34χρονη πρωθυπουργός στα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Νωρίτερα, ωστόσο, το συνέδριο του κόμματος είχε απορρίψει πρόταση για δοκιμαστική εφαρμογή του εξαώρου, υιοθετώντας στη θέση της τον στόχο ενός συνολικά μειωμένου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας ή της απλής εισαγωγής μεγαλύτερης ευελιξίας στην εργασιακή ζωή.

Η Μαρίν υποστήριξε ότι το μειωμένο ωράριο είναι εφικτό αν αυξηθεί η παραγωγικότητα και ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών ή τον στόχο της κυβέρνησης να φτάσει το ποσοστό απασχόλησης στη Φινλανδία τουλάχιστον στο 75% από το 73,7% που βρίσκεται τώρα.

Στη Φινλανδία, η οχτάωρη εργασία ημερησίως επί πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι το πλέον συνηθισμένο στην επαγγελματική ζωή των ανθρώπων.

Ωστόσο, η Μαρίν, στη προηγούμενη θέση της ως Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε πει:

«Γιατί να μην είναι το επόμενο βήμα η εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα; Είναι οι οκτώ ώρες πραγματικά η απόλυτη αλήθεια; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για εμάς στην επαγγελματική ζωή».

Όπως είχε δηλώσει τότε, πάντοτε την απασχολούσε η ποιότητα ζωής των Φινλανδών, κάτι που συναρτάται με τις ώρες εργασίας τους.

Ως εκ τούτου, θα ήθελε λιγότερες και πιο δημιουργικές εργατοώρες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...