248
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τα θέματα ισότητας | REUTERS/Denis Balibouse

Φινλανδία: Μέχρι και επτά μήνες γονική άδεια στους νέους πατέρες

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 15:58
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τα θέματα ισότητας
|REUTERS/Denis Balibouse

Φινλανδία: Μέχρι και επτά μήνες γονική άδεια στους νέους πατέρες

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 15:58

Τουλάχιστον 95 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών θα δικαιούνται οι νέοι πατέρες στη Φινλανδία ώστε, με τη βοήθεια του κράτους που τους δίνει απλόχερα τον χρόνο, να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους.

Με την πολιτική της φινλανδικής κυβέρνησης, που δεν θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, θα παραχωρούνται σχεδόν επτά μήνες άδεια, τριπλασιάζοντας έτσι τον χρόνο που έπαιρναν οι άνδρες.

Με το σημερινό καθεστώς, οι γυναίκες παίρνουν γονική άδεια τεσσάρων μηνών και οι άνδρες δύο μηνών. Από το φθινόπωρο, κάθε γονέας θα μπορεί να πάρει 164 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών, από τις οποίες οι 69 θα μπορούν να μεταφερθούν στον άλλο. Επιπλέον, οι έγκυοι θα παίρνουν άδεια ένα μήνα πριν από τον τοκετό.

Το νέο σύστημα είναι σχεδιασμένο για να φέρει στο προσκήνιο την ανατροφή των παιδιών, να μειώσει τα ποσοστά διαζυγίων και να ενισχύσει την ισότητα των φύλων.

Στόχος είναι και να αυξηθούν τα ποσοστά γεννητικότητας, τα οποία είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο: κάθε γυναίκα στη Φινλανδία έχει κατά μέσο όρο μόλις 1,35 παιδιά. Πέρυσι, γεννήθηκαν μόνο 45.600 παιδιά, τα λιγότερα από το 1868, όταν οι γεννήσεις επηρεάστηκαν από τον λιμό.

Η πολιτική, σημειώνουν ακόμη οι Times, είναι ένα από τα πρώτα σημαντικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τη Σάνα Μαρίν, στην οποία και τα πέντε κόμματα που τη συγκροτούν προεδρεύονται από γυναίκες.

Η ίδια η Μαρίν τόνισε εξάλλου κατά την ομιλία της στο Φόρουμ του Νταβός ότι θα θέσει στην καρδιά της πολιτικής της τη δίκαιη μεταχείριση των γυναικών. Η ισότητα δεν έρχεται από μόνη της, είχε τονίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...