Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Πρισίλα Τσαν με τη νεογέννητη κόρη τους Μαξ. |
Επικαιρότητα

Φιλανθρωπία και αλτρουιστές δισεκατομμυριούχοι

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του έγιναν γονείς και καλωσορίζουν την κόρη τους Μαξ δωρίζοντας το 99% των μετοχών τους στο facebook σε μια νέα φιλανθρωπική πρωτοβουλία...
Στέλλα Αλαφούζου

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν έγιναν γονείς και καλωσορίζουν την κόρη τους Μαξ δωρίζοντας το 99% των μετοχών τους (45 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μια νέα φιλανθρωπική πρωτοβουλία, Chan Zuckerberg Initiative, με στόχο την ισότητα αλλά και την ανθρώπινη δεινότητα, το πόσο πέρα απ’ τα όρια σπουδαία μπορεί να είναι η ζωή. Η ανακοίνωση εγκάρδια.

«Αγαπητή Μαξ, η μητέρα σου κι εγώ δεν έχουμε ακόμα τις λέξεις να περιγράψουμε την ελπίδα που μας δίνεις για το μέλλον. Η νέα ζωή σου είναι γεμάτη υποσχέσεις και ελπίζουμε ότι θα είσαι χαρούμενη και υγιής για να την εξερευνήσεις πλήρως.  (…) Όπως όλοι οι γονείς, θέλουμε να μεγαλώσεις σε έναν κόσμο καλύτερο απ’ τον δικό μας σήμερα. (…) Θα δώσουμε το 99% των μετοχών μας στο Facebook –επί του παρόντος 45 δισεκατομμύρια δολάρια- κατά τη διάρκεια της ζωής μας για να προωθήσουμε αυτήν την αποστολή.»

Oι πλούσιοι εξακολουθούν να αγοράζουν αποτελεσματικά το μέλλον. Η βιομηχανία των λευκών σωτήρων ποτέ δεν ήταν πιο διάχυτη στην παγκόσμια κουλτούρα.

Περισσότεροι από 350.000 χρήστες του Facebook έκαναν Like στην ανάρτηση, μεταξύ των οποίων ο Άρνολντ Ζβαρτζενέγκερ, η Αριάννα Χάφινγκτον, η Κέιτι Κούρικ, o Σκούτερ Μπράουν, η Σακίρα, αναρτώντας με τη σειρά τους επαινετικά σχόλια.  Στο πέρασμα της ώρας ωστόσο ο θόρυβος απ’ τα χειροκροτήματα αντικαθίσταται απ’ τον προβληματισμό. Μπορεί η φιλανθρωπία να φέρει αποτελεσματικά την κοινωνική αλλαγή για όλους; Σύμφωνα με μελέτες, δισεκατομμυριούχοι αλτρουιστές όπως ο Ζούκερμπεργκ, όλο και περισσότερο κατευθύνουν την πορεία της επιστήμης που πιθανόν έχει μείνει πίσω λόγω της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές, σημειώνει ο Guardian, για να θέσει στη συνέχεια τον προβληματισμό ότι οι πλούσιοι εξακολουθούν να αγοράζουν αποτελεσματικά το μέλλον. Η βιομηχανία των λευκών σωτήρων ποτέ δεν ήταν πιο διάχυτη στην παγκόσμια κουλτούρα.

Πέραν αυτού όμως αρκετοί μένουν στην ουσία της ανακοίνωσης –σχολιάζοντας κάτω από σχετικά άρθρα– καθώς η δωρεά αφορά φιλανθρωπική πρωτοβουλία του ίδιου του ζεύγους, ενώ τα χρήματα δεν θα δοθούν τώρα αλλά στη διάρκεια της ζωής τους, με όσες φοροαπαλλαγές μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Alex Weprin της Politico.com, με ανάρτησή του στο twitter, η ανακοίνωση του ζεύγους υποχρεούταν να κατατεθεί στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλοι πάλι αμφισβητούν το αν και πώς ο συνιδρυτής του Facebook μπορεί να τάσσεται κατά της ανισότητας όταν στους 10.000 εργαζoμένους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το 68% είναι άνδρες ενώ λιγότεροι από 50 μαύροι.

Το κλισέ της αλήθειας που είναι κάπου στη μέση επανέρχεται. Δεν ξέρω πόση σημασία μπορεί να έχει το τρικ των φοροαπαλλαγών αν μια φιλανθρωπία μπορεί να είναι ουσιαστική στο στόχο της. Από την άλλη ο Ζούκερμπεργκ είναι ένας πάμπλουτος και άρα παντοδύναμος 31χρονος που κρατά στα χέρια του ό,τι του αναλογεί απ’ τον κόσμο. Πόσο εύκολη δουλειά είναι αυτή δεν θα’ θελα ούτε να το σκέφτομαι. Ισορροπίες, διαπλοκές, μπλεξίματα. Κατανοητές οι «ενοχές». Σε κάθε περίπτωση, να τους ζήσει!