336
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά πλοιάρια που μετέχουν σε αναπαράσταση της Αλωσης της Πόλης | Intime

Φιέστα α λα τούρκα του Ερντογάν στην Αγία Σοφία για την επέτειο της Αλωσης

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 16:15
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά πλοιάρια που μετέχουν σε αναπαράσταση της Αλωσης της Πόλης
|Intime

Φιέστα α λα τούρκα του Ερντογάν στην Αγία Σοφία για την επέτειο της Αλωσης

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 16:15

Με ένα τηλεοπτικό θέαμα ο Ταγίπ Ερντογάν οργανώνει προσευχή στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου Αλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι είναι στο χέρι του να μετατρέψει τον άλλοτε χριστιανικό ναό και νυν μουσείο και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ξανά σε τέμενος.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε να αρχίσει γύρω στις 9 μ.μ. της 29ης Μαΐου με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι τα οποία σχετίζονται με την κατάληψη της Μέκκας, ενώ θα γίνει προσευχή έξω από το μνημείο.

Από την εκδήλωση θα απουσιάζει πάντως ο τούρκος πρόεδρος, όπως ανέφερε η ΕΡΤ. Προφανώς προφυλάσσεται και αυτός από τον κορονοϊό, οπότε θα παρακολουθήσει τα δρώμενα μέσω τηλεδιάσκεψης. Πέρα από τους ιεροκήρυκες, δεν θα υπάρχουν πιστοί, εξ ου και η τηλεοπτική κάλυψη.

Τα «τείχη» που στήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία | ΣΚΑΪ

Την προαναγγελία είχε κάνει ο Ερντογάν την Πέμπτη σε διάγγελμα, στο οποίο ανακοίνωσε  τη χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος με το εγγονάκι του, από την ασφάλεια της κατοικίας του μπροστά στον Βόσπορο, χαιρέτησε τα σκάφη που πέρασαν αναπαριστώντας τον στόλο των Οθωμανών που κινήθηκε να αλώσει την Κωνσταντινούπολη.

Η φιέστα του προέδρου, αλλά και οι αναφορές προ ημερών του διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος είχε πει ότι η πρώτη προσευχή μετά το άνοιγμα των τζαμιών πρέπει να γίνει στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, τροφοδότησαν τα σενάρια για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Εδώ και σχεδόν ένα αιώνα είναι μουσείο – και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – αλλά το «φλερτ» των ισλαμιστών με την μετατροπή του σε χώρο λατρείας δεν έχει σβήσει ποτέ. Και ο ίδιος ο Ερντογάν είχε αναφερθεί -τουλάχιστον από το 2016 – σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ισως όχι τυχαία το άνοιγμα των ιερών τόπων που είχαν κλείσει εξαιτίας της πανδημίας επισπεύστηκε για τις 29 Μαΐου, από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να συμπέσει και με την Αλωση της Πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...