676
Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ήταν από τα πρόσωπα της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού - αλλά ξαφνικά ήθελε να πάει στο υπουργείο Τουρισμού... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Παρασκήνιο: Γιατί παραιτήθηκε ο Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2021, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/10/2021, 21:10
Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ήταν από τα πρόσωπα της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού - αλλά ξαφνικά ήθελε να πάει στο υπουργείο Τουρισμού...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Παρασκήνιο: Γιατί παραιτήθηκε ο Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2021, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/10/2021, 21:10

Επί δύο χρόνια ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του κυβερνητικού μηχανισμού στη μάχη κατά της Covid-19. Τώρα, όμως, αποχωρεί από τη νευραλγική θέση που είχε αναλάβει, μολονότι με την πανδημία δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη —τουναντίον η ανησυχία για την επιδημιολογική έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου εμβολιασμούς, δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, προσωπική επιλογή του πρώην υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο. Έγινε αμέσως δεκτή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ήταν λακωνική.

«Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την αποδέχτηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η παραίτηση του κ. Αρκουμανέα ήταν εδώ και ημέρες αντικείμενο συζήτησης και ήταν θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και επισήμως. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα ο νυν υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στις επίμονες ερωτήσεις, ακόμα και στη Βουλή, για τα περί αποχώρησης του κ. Αρκουμανέα, απαντούσε ότι δεν έχει «λάβει παραίτηση» —δεν έλεγε δηλαδή ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης.

Στο υπουργείο Υγείας ήταν γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είχε μάλλον τυπικές σχέσεις με τον νέο υπουργό και ότι συζητούσε με τον κ. Κικίλια μια θέση στο υπουργείο Τουρισμού, κάτι που δείχνει και κάποια πράγματα για το πώς τελικά επιλέγονται (ή θέλουν να επιλέγονται) πρόσωπα για να στελεχώσουν ακόμα τους πλέον νευραλγικούς τομείς του κράτους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή για την απομάκρυνση του κ. Αρκουμανέα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην κυβέρνηση για τον διοικητή του ΕΟΔΥ ήταν βαρύ για δύο λόγους:

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Αρκουμανέας δεν προχώρησε σε έλεγχο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και για όσα είχαν έλθει στη δημοσιότητα για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Επιπλέον, του καταλογίζεται ότι υπήρξε ολιγωρία για την δικογραφία, στην οποία εμπλέκεται το όνομα του κ. Πολάκη.

Επίσης όμως στο Μαξίμου προκλήθηκε αρνητική εντύπωση και από τις διαρροές που ήθελαν τον κ. Αρκουμανέα να μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού, υπό τον κ. Κικίλια με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Το γεγονός ότι περιγραφόταν μια εικόνα κυβερνητικών «βιλαετιών» και ανθρώπων που μετακινούνται ανάλογα με το πού τοποθετείται ο υπουργός, προκάλεσε την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου – αυτού του είδους οι μετακινήσεις και αλλαγές έχουν μόνο την τελική έγκριση του Πρωθυπουργού, ήταν το μήνυμα που εστάλη.

O κ. Αρκουμανέας δημοσιοποίησε στο Facebook την επιστολή παραίτησης που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας, ενώ στη σχετική ανάρτηση, κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του στον ΕΟΔΥ, δήλωσε: «Τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας».

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή έγινε γνωστή η παραίτηση του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, υπεύθυνου για τα μη μεταδοτικά νοσήματα, Χρήστου Κουρούση, για επαγγελματικούς λόγους. Ο ίδιος επισήμανε ότι είχε λάβει την απόφασή του πριν αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η παραίτηση του κ. Αρκουμανέα δεν έμεινε ασχολίαστη από την αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης που ανά δυο μήνες πανηγυρίζει για την “επιτυχή” διαχείριση της πανδημίας, μέσα σε ενάμισι μήνα καρατόμησε όλους όσους τη διαχειρίστηκαν με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα. Μετά τους υπουργούς Υγείας, τώρα σειρά πήρα και ο επικεφαλής των διπλών βιβλίων καταγραφών και του μπάχαλου του ΕΟΔΥ.

Το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι την πανδημία εκτός ελέγχου, με τη χώρα μας να είναι τρίτη σε  θανάτους ανά 100.000 πολίτες στην ΕΕ εδώ και ένα μήνα, την απαξίωση των επιστημόνων που ετοιμάζονται να πάρουν σειρά και αυτοί ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, την παταγώδη αποτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, μήπως και κρυφτούν οι ευθύνες τους».

Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Μια ακόμη αποτυχία του δήθεν “επιτελικού κράτους” του κ Μητσοτάκη ομολογείται έμπρακτα με την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ. Έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί ο εφιάλτης είναι και πάλι προ των πυλών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...