679
Νέοι και παλιοί στη ΝΔ (από επάνω και αριστερά με τη φορά του ρολογιού): Ο Διονύσης Χατζηδάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζεται να εξασφαλίζει την πρωτιά στον Νότιο Τομέα, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας. Η Νίκη Κεραμέως ακολουθεί (στον Βόρειο Τομέα) το άχαστο δίδυμο Αδ. Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη. Ολγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας δίνουν μάχη κορυφής στην Α' Αθηνών | CreativeProtagon

Φαβορί και «εκπλήξεις» στη μάχη του σταυρού στη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2019, 12:43
Νέοι και παλιοί στη ΝΔ (από επάνω και αριστερά με τη φορά του ρολογιού): Ο Διονύσης Χατζηδάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζεται να εξασφαλίζει την πρωτιά στον Νότιο Τομέα, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας. Η Νίκη Κεραμέως ακολουθεί (στον Βόρειο Τομέα) το άχαστο δίδυμο Αδ. Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη. Ολγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας δίνουν μάχη κορυφής στην Α' Αθηνών
|CreativeProtagon

Φαβορί και «εκπλήξεις» στη μάχη του σταυρού στη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2019, 12:43

Με το δημοσκοπικό σκηνικό να έχει λίγο-πολύ διαμορφωθεί στα επίπεδα τού μη αναστρέψιμου (εδώ), ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει η μάχη του σταυρού, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία που αναμένεται να εκλέξει σχεδόν τους διπλάσιους βουλευτές από τον Σεπτέμβριο του 2015, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τις έδρες του να αποδεκατίζονται.

Το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε ρεπορτάζ-ανάλυση των διαθέσιμων ερευνών για τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας, δηλαδή την Α’ Αθηνών και τους τρεις τομείς που προέκυψαν μετά τη διάσπαση της Β’ Αθηνών.

Στην Α’ Αθηνών μετρήθηκε η απήχηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί τέσσερις βουλευτές. Με δεδομένο όμως ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «μετακομίζει» στα Χανιά, ανοίγει μια επιπλέον ενώ με βάση τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλέξει ως και έξι βουλευτές. Αυτή τη στιγμή προηγούνται οι νυν βουλευτές, δηλαδή, η τομεάρχης Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο τομεάρχης Αμυνας Βασίλης Κικίλιας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Τη μάχη για τις άλλες τρεις έδρες εμφανίζονται να δίνουν η Φωτεινή Πιπιλή, ο Θανάσης Πλεύρης και οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε εκλογές Αγγελος Συρίγος και Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού και εκλέγει 15 βουλευτές, μετρήθηκε επίσης η απήχηση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα φτάσουν να εκλέξουν οκτώ βουλευτές. Στην κορυφή το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί και το μόνο ενδιαφέρον είναι ποιος θα εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς, ο Κωστής Χατζηδάκης ή ο Αδωνις Γεωργιάδης, είναι δηλαδή μια μάχη μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ αλλά ανάμεσα σε δύο διαφορετικές «σχολές» πολιτικής εντός του κόμματος.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», προβάδισμα για τις υπόλοιπες θέσεις έχουν εξασφαλίσει η τομεάρχης Παιδείας και σήμερα βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Β΄Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος διεκδικεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από μια περίοδο επιβεβλημένης απουσίας καθώς είχε ταυτιστεί με την αμφιλεγόμενη πενταετία Καραμανλή. Κατά το «Πρώτο Θέμα», σε απόσταση βολής από μια θέση στη Βουλή βρίσκεται η Ζωή Ράπτη, η οποία ήταν επιλαχούσα στη Β’ Αθηνών και τώρα θα ορκιστεί βουλευτής, καταλαμβάνοντας την έδρα που εγκαταλείπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να δώσει τη μάχη της Ευρωβουλής, καθώς και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος έκανε τη διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι – ΝΔ μέσα σε μια πενταετία.

Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Δαφνής-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας και δίνει 18 έδρες στη Βουλή, η Πειραιώς εκτιμά ότι μπορεί να εκλέξει πάνω από οκτώ βουλευτές. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, είναι ότι ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης εμφανίζεται πρώτος και προσπερνά ακόμα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο οποίος το ’15 ήταν πρώτος σε σταυρούς στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της ενιαίας τότε Β’ Αθηνών (πάνω και από τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη). Μακριά από τους δύο πρώτους, ακολουθούν σε απήχηση οι βουλευτίνες Αννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη και έπονται ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης και ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων Γιάννης Καλιάνος. Χαμηλότερα εντοπίζονται η Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Νίκου Γκελεστάθη) ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου και η Ντόρα Πάλη, κόρη της Φάννης Πάλη-Πετραλιά.

Ο Δυτικός Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών (Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Αγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Ιλιο, Περιστέρι και Αιγάλεω) που δίνει 11 έδρες στη Βουλή μετρήθηκε η απήχηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εικάζεται ότι πολιτευτούν εκεί. Την πρωτιά φαίνεται να έχει εξασφαλίσει η Χαρά Καφαντάρη, η οποία ακολουθείται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Επεται ο αν. υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας και μετά φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου. Εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να εκλέξει στον Δυτικό Τομέα τρεις ή το πολύ τέσσερις βουλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...