430
Φωτογραφία αρχείου από πολίτη που περιμένει να κάνει δωρεάν rapid test στην παραλία της Θεσσαλονίκης | Intime

Φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης: 50% αύξηση στα test Covid – Επτά στα 10 δείγματα θετικά

Φωτογραφία αρχείου από πολίτη που περιμένει να κάνει δωρεάν rapid test στην παραλία της Θεσσαλονίκης
|Intime

Φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης: 50% αύξηση στα test Covid – Επτά στα 10 δείγματα θετικά

Αύξηση που αγγίζει έως και το 50% καταγράφεται την τελευταία βδομάδα στη ζήτηση self tests, αλλά και στη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από λοίμωξη Covid-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό θετικότητας των τεστ, καθώς περίπου επτά στα 10 είναι θετικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΦΣΘ.

«Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα και μετά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε πολλοί συμπολίτες μας βρήκαν την ευκαιρία να εκδράμουν, παρατηρούμε αύξηση στην αγορά self tests, τα οποία προμηθεύονται όσοι θέλουν να τα κάνουν μόνοι στο σπίτι τους για να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19. Αύξηση, όμως, καταγράφεται και στη ζήτηση των rapid tests που διενεργούμε στα φαρμακεία μας, καθώς οι πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα που τους ανησυχούν, θέλουν να εξακριβώσουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορονοϊό», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Θετικοί εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Παράλληλα αναφέρει ότι οι συμπολίτες μας που τις τελευταίες ημέρες προστρέχουν στα φαρμακεία είναι όλων των ηλικιών, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. «Υπάρχουν φαρμακεία της πόλης μας όπου πριν μία εβδομάδα διενεργούνταν 1-2 rapid tests ημερησίως και τώρα γίνονται 5-6. Επίσης σε άλλα φαρμακεία καταγράφεται αύξηση στην πώληση self tests που αγγίζει έως και το 50%, ενώ αυξημένη είναι και η θετικότητα, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κύρια αιτία για την αύξηση της ζήτησης, αλλά και της θετικότητας είναι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πανδημίας λόγω καλοκαιριού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός υπάρχει. Φανταστείτε ότι συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με πολίτες που θέλουν να μπουν στο φαρμακείο χωρίς να φορούν μάσκα, όταν βάσει νόμου η χρήση της είναι υποχρεωτική. Κάποιοι τελικώς συμμορφώνονται, ενώ άλλοι περιμένουν στην πόρτα για να εξυπηρετηθούν. Είναι λοιπόν, σημαντικό, να παραμένουμε προσεχτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και η αποφυγή, όσο φυσικά είναι εφικτό, του συγχρωτισμού», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ

Πάντως, οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του ΦΣΘ, δεν ευθυγραμμίζονται με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες που πραγματοποιούν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στον νομό Θεσσαλονίκης είναι το 33%, ενώ υπάρχουν και περιοχές, που έχουν μηδενική θετικότητα, δηλαδή δεν καταγράφεται κανένα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της 14ης Ιουνίου του ΕΟΔΥ, ο δήμος Θέρμης είχε θετικότητα 25%, Αμπελοκήπων (Θεσσαλονίκης) 0%, Δέλτα-Καλοχωρίου 33%, Ευόσμου-Κορδελιού 4,08%, Καλαμαριάς 9,09% και Κάτω Τούμπα 8,93%.

Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις 3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News