264
Ο Αντονι Φάουτσι μιλά και ο Ντόναλντ Τραμπ ακούει, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, την Παρασκευή | REUTERS/Yuri Gripas

Φάουτσι: Αν ο Τραμπ είχε πάρει μέτρα όταν του λέγαμε, θα είχαν σωθεί ζωές

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 12:05
Ο Αντονι Φάουτσι μιλά και ο Ντόναλντ Τραμπ ακούει, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, την Παρασκευή
|REUTERS/Yuri Gripas

Φάουτσι: Αν ο Τραμπ είχε πάρει μέτρα όταν του λέγαμε, θα είχαν σωθεί ζωές

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 12:05

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε καθυστερημένα και δεν άκουσε τους ειδικούς που τον προειδοποιούσαν από τον Φεβρουάριο ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραδέχθηκε ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, προκαλώντας την οργή του αμερικανού προέδρου.

«Θα είχαν σωθεί ζωές. Δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί», είπε ο Φάουτσι, σε εκπομπή του CNN, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πρότειναν την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Ομως εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί δισταγμοί για να κλείσουν όλα», πρόσθεσε ο Φάουτσι, που έχει διατελέσει σύμβουλος δημόσιας υγείας έξι αμερικανών προέδρων.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε τελικά οδηγίες για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την κοινωνική αποστασιοποίηση στις 16 Μαρτίου.

Οταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανέλαβε δράση όταν ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι συμβούλευαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ο Φάουτσι δήλωσε: «Οπως έχω πει πολλές φορές, εμείς βλέπουμε το θέμα από την πλευρά της δημόσιας υγείας. Κάνουμε μία σύσταση. Συχνά, η σύσταση εισακούεται. Μερικές φορές, όχι».

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει 560.433 κρούσματα του κορονοϊού και 22.115 θανάτους, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα.

Η θυμωμένη απάντηση του Τραμπ

Οπως ήταν αναμενόμενο, η παραδοχή του Φάουτσι στο CNN, δεν άρεσε καθόλου στον Τραμπ, ο οποίος αναπαρήγαγε στο Twitter μία ανάρτηση ρεπουμπλικανής γερουσιάστριας, η οποία ζήτησε να απολυθεί ο λοιμωξιολόγος. Ο Τραμπ συνόδευσε την ανάρτηση με τη φράση, «Fake news, είναι όλα καταγεγραμμένα. Απαγόρευσα την Κίνα, πολύ πριν μιλήσουν κάποιοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...