524
Ο Ζεράρ Αρό ακούει τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, το 2016 | EPA

«Φαντασιόπληκτος, απρόβλεπτος και απληροφόρητος» ο Τραμπ, λέει ο γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 16:39
Ο Ζεράρ Αρό ακούει τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, το 2016
|EPA

«Φαντασιόπληκτος, απρόβλεπτος και απληροφόρητος» ο Τραμπ, λέει ο γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 16:39

Η κυβέρνηση Τραμπ θυμίζει έντονα την αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’, με αυλικούς που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τα καμώματα ενός «φαντασιόπληκτου, απρόβλεπτου και απληροφόρητου» ηγέτη, δήλωσε ο απερχόμενος γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό.

Ο Αρό, που βγαίνει στη σύνταξη την Παρασκευή, μετά από 37 χρόνια στη γαλλική διπλωματία, είπε ότι η στενόμυαλη ερμηνεία των αμερικανικών συμφερόντων, από κάποιον που τα βλέπει όλα ως επιχειρηματική συναλλαγή, βάζει τις ΗΠΑ σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Οταν λένε “πρώτα η Αμερική”, εννοούν “μόνο η Αμερική”», είπε ο Αρό, σε συνέντευξή του στην Guardian. «Βασικά, αυτός ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν έχουν συμμάχους, δεν έχουν φίλους. Πρόκειται για διμερείς σχέσεις που βασίζονται στην ισορροπία δυνάμεων και την υπεράσπιση αποκλειστικά αμερικανικών συμφερόντων».

Ο Αρό προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην περιμένουν καμία ιδιαίτερη μεταχείριση από την Ουάσινγκτον στις συνομιλίες για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα εξαναγκάσει το Λονδίνο να αποδεχθεί τους δικούς της όρους στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα, τη χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τα γενετικά μεταλλαγμένα.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν σκέφτεται με όρους πολύπλευρης συνεργασίας. Και δεν τρέφει καμία αγάπη για τους Ευρωπαίους. Χειρίζονται τους Ευρωπαίους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους Κινέζους. Και όταν έλθουν οι Βρετανοί για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, θα χυθεί αίμα στους τοίχους και θα είναι βρετανικό. Τα γενετικά μεταλλαγμένα θα είναι παντού».

Ο Αρό υπηρετεί στην Ουάσινγκτον από το 2014 και πριν από αυτό ήταν πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ και το Ισραήλ, καθώς και διευθυντής στρατηγικών υποθέσεων, ασφαλείας και αφοπλισμού.

Ο Ζεράρ Αρό με τον Μπαράκ Ομπάμα, στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο αμερικανός πρόεδρος τον επισκέφθηκε για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι – EPA

Ο απερχόμενος πρεσβευτής έφερε το παράδειγμα των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, όπου ο Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών στη γνώμη του για τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-ουν, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής, άλλαξε τα πλάνα του τελευταία στιγμή και υποβάθμισε όλους του τους συμβούλους «για να δείξει ότι αυτός είναι ο αρχηγός και όχι οι γραφειοκράτες».

«Είναι σαν να προσπαθείς να αναλύσεις την αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’. Εχεις έναν γέρο βασιλιά, λίγο φαντασιόπληκτο, απρόβλεπτο, απληροφόρητο, αλλά θέλει να είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Θέλει να δείχνει ότι δεν είναι υπό την επιρροή κανενός. Αυτός ο πρόεδρος είναι ανεξέλεγκτος».

Φεύγοντας από την Ουάσινγκτον, ο Αρό θυμάται ένα tweet, που είχε γράψει όταν έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος: «Είναι τέλος εποχής, της εποχής του νεοφιλελευθερισμού. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα την διαδεχθεί. Μετά το Brexit και αυτές τις εκλογές, τα πάντα είναι πιθανά. Ο κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Ιλιγγος».

Δύο λεπτά αργότερα, είχε σβήσει το tweet, για το οποίο… βρήκε τον μπελά του από το Παρίσι. Ομως, δυόμισι χρόνια μετά, λέει ότι τα λόγια του βγήκαν αληθινά: «Ο κόσμος μου, ο κόσμος των βεβαιοτήτων μας, κατέρρεε στα αλήθεια, και είμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματική, σημαντική και επικίνδυνη κρίση. Πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή. Απλά, δεν ξέρω τι θα είναι αυτή η εποχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...