400
Οι δύο άσπρες φάλαινες, η Little White και η Little Gray, ταξίδεψαν ατελείωτες ώρες για μια καλύτερη ζωή | us.whales.org

Φάλαινες-celebrity έκαναν τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 20:07
Οι δύο άσπρες φάλαινες, η Little White και η Little Gray, ταξίδεψαν ατελείωτες ώρες για μια καλύτερη ζωή
|us.whales.org

Φάλαινες-celebrity έκαναν τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 20:07

– Πετάει ο γάιδαρος;

– Πετάει.

Απ’ ό,τι φαίνεται, και οι φάλαινες – οι άσπρες τουλάχιστον.

Δύο φάλαινες του είδους beluga μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από ενυδρείο της Σαγκάης στην Ισλανδία προκειμένου να απελευθερωθούν στη φύση ύστερα από 12 χρόνια αιχμαλωσίας.

Η Little White (Μικρή Λευκή) και η Little Gray (Μικρή Γκρίζα) σε ηλικία περίπου δύο ετών στερήθηκαν την ελευθερία τους και για χρόνια αποτελούσαν αξιοθέατο στην Κίνα.

Σύμφωνα με το BBC, οι φάλαινες υπέφεραν οικτρά κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και πιέσεις προς τη βρετανική εταιρεία που διαχειρίζεται το ενυδρείο για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η Merlin Entertainment, η οποία διαχειρίζεται επίσης τη Legoland και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό, αγόρασε το 2012 την Changfeng Ocean World Zoo, όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα οι δύο φάλαινες.

Εκτοτε η εταιρεία ξεκίνησε την αναζήτηση για να βρεθεί νέο σπίτι για τις δύο φάλαινες. Και επτά χρόνια αργότερα, τα κατάφεραν.

Το νέο σπίτι της Little White και της Little Gray βρίσκεται στον κόλπο Κλέτσβικ, στο ισλανδικό νησί Χαϊμέι και απέχει περίπου 6.000 μίλια (9.656 χλμ.) από τη Σαγκάη.

Το νησί Χαϊμέι στην Ισλανδία είναι το νέο σπίτι των δύο φαλαινών (photo: cruisemapper.com)

Το μεγάλο ταξίδι των φαλαινών εκτός από την πολύωρη πτήση περιελάμβανε επίσης διαδρομές με φορτηγό και πλοίο.

Ο Αντι Μπουλ, επικεφαλής της βρετανικής φιλανθρωπικής κοινότητας Sea Life Trust δήλωσε: «Τους τελευταίους 18 μήνες δουλέψαμε με τις δύο φάλαινες προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας τους ζωής».

Ο κόλπος είναι παγκοσμίως το πρώτο καταφύγιο ανοιχτού νερού για κήτη του είδους beluga.

Στο παρελθόν τα συγκεκριμένα νερά φιλοξένησαν ακόμα μια φάλαινα της showbiz, την όρκα Κέικο, που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Free Willy».

Παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε το 2002, πέθανε από πνευμονία μόλις ενάμιση χρόνο αργότερα, αφού κολύμπησε από την Ισλανδία έως τη Νορβηγία.

Η στιγμή της απελευθέρωσης: ο Ουίλι ίπταται πάνω από τον μικρό Τζέσι που του χάρισε την ελευθερία του (photo: Free Willy)

Αυτή τη φορά ο κόλπος, ο οποίος έχει έκταση 32.000 τ.μ. (104.900 τετραγωνικά πόδια), θα περιφραχτεί προκειμένου να προστατεύσει τις δύο θηλυκές φάλαινες καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η Little White και η Little Gray δεν θα επιβιώσουν μόνες τους στην άγρια ​​φύση.

Το προσδόκιμο ζωής των δύο φαλαινών είναι τα 60 έτη. Αν όλα πάνε καλά, ο κόλπος στην Ισλανδία αναμένεται να φιλοξενήσει στο μέλλον και άλλες φάλαινες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...