404
Τριντό και Τραμπ κατά την επίσκεψη του πρώτου στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2017 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εχθροί δια αλληλογραφίας: Τραμπ και Τριντό ανταλλάσσουν ειρωνικές επιστολές

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 14:55
Τριντό και Τραμπ κατά την επίσκεψη του πρώτου στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2017
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εχθροί δια αλληλογραφίας: Τραμπ και Τριντό ανταλλάσσουν ειρωνικές επιστολές

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 14:55

Άσπονδοι φίλοι ακόμη και δια αλληλογραφίας αποδεικνύονται οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως αποκαλύπτει η μεταξύ τους ανταλλαγή επιστολών, από το 2017 μεχρι σήμερα.

Η πολιτική ιστοσελίδα Axios δημοσιεύει την διπλωματική αλληλογραφία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και κάθε άλλο παρά φιλικοί είναι οι τόνοι του μεταξύ τους διαλόγου.

Κάτι, λίγο έως πολύ, αναμενόμενο, αν λάβουμε υπόψη μας πως οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι στο απόλυτο ναδίρ την απόφαση της Ουάσινγκτον να εισαγάγουν δασμούς 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% για τους δασμούς αλουμινίου από τον Καναδά, μέτρα τα οποία στη συνέχεια αντισταθμίστηκαν από τον Καναδά, με τη δική του εισαγωγή των εμπορικών δασμών στα εμπορεύματα των ΗΠΑ.

Το Axios λοιπόν αναφέρει μια περίσταση όπου ο Τραμπ έσκισε το εξώφυλλο του περιοδικού Bloomberg Businessweek, με ημερομηνία 1-7 Μαΐου 2017, το οποίο έφερε μια φωτογραφία του Τριντό με τίτλο «Αντί-Τραμπ» και το έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην καναδική πρεσβεία με λεζάντα «Φαίνεται καλό! Ελπίζω ότι δεν είναι αλήθεια!».

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση, ο Καναδός πρεσβευτής δεν έλαβε σοβαρά υπόψη το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και έπρεπε να καλέσει τον Λευκό Οίκο για να επιβεβαιώσει ότι δεν ήταν φάρσα.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την διπλωματία με τον Καναδό ομόλογό του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε στον Τριντό ένα έγγραφο τον Δεκέμβριο του 2017 που έδειξε το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών εις βάρος των ΗΠΑ, μετρώντας μόνο το εμπόριο αγαθών και σχολιάζοντας λακωνικά με την έκφραση «Όχι καλό!».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Tραμπ έλαβε μια χειρόγραφη επιστολή-απάντηση από την Tριντό, που ξεκινούσε σε φιλικό τόνο, αλλά τελείωνε αρκούντως ειρωνικά.

«Αγαπητέ Ντόναλντ», γράφει ο Τριντό στην επιστολή με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2017, «ήταν ένα πολυάσχολο έτος! Απόλαυσε τις διακοπές των Χριστουγέννων – το αξίζεις. Ένα πράγμα μόνο να προσθέσω: έδωσες μια πολύ ωραία ομιλία πρόσφατα στην Πενσακόλα, αλλά έκανες λάθος όσον αφορά στο εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών μας. Εύχομαι τα καλύτερα για το 2018. Τζάστιν».

Η επιστολή του συνοδευόταν από μια τυπωμένη σελίδα από την ιστοσελίδα του γραφείου των εμπορικών αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, – η οποία έδειξε εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ με τον Καναδά, όταν το εμπόριο υπηρεσιών συμπεριλήφθηκε παράλληλα με το εμπόριο αγαθών – με ένα (εξίσου σκωπτικά) χαμογελαστό πρόσωπο ζωγραφισμένο δίπλα στο ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων!

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις αποκαλυφθείσες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...