1059
Οι κλιματικές αλλαγές εντείνονται και πρέπει να ληφθούν πολύ γρήγορα σημαντικές αποφάσεις οι οποίες σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα να τηρηθούν αν θέλει η ανθρωπότητα να επιβιώσει στον πλανήτη | Shutterstock

Εχουμε 18 μήνες για να σώσουμε τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 19:21
Οι κλιματικές αλλαγές εντείνονται και πρέπει να ληφθούν πολύ γρήγορα σημαντικές αποφάσεις οι οποίες σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα να τηρηθούν αν θέλει η ανθρωπότητα να επιβιώσει στον πλανήτη
|Shutterstock

Εχουμε 18 μήνες για να σώσουμε τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 19:21

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα περιθώριο περίπου δώδεκα ετών για να μπορέσει η ανθρωπότητα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα τέτοια που να οδηγούν στην παρεμπόδιση των κλιματικών αλλαγών που βιώνει ο πλανήτης. Αλλαγών που προκαλούν μια σειρά από έντονα καιρικά και άλλα φαινόμενα προκαλώντας τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε πολλά επίπεδα.

Το 2018 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή σε έκθεση της ανέφερε ότι για να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τον αυξητικό ρυθμό της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ώστε στο τέλος του αιώνα η αύξηση αυτή να κυμαίνεται πέριξ του ενός βαθμού Κελσίου και όχι περισσότερο θα έπρεπε να έχουμε καταφέρει να μειώσουμε κατά 45% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Όμως όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι δεν έχουμε τόσο χρόνο στην διάθεση μας. Οι ειδικοί που συμμερίζονται αυτή την άποψη λένε ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε καθόλου χρόνο και πώς ότι είναι να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε εντός των επόμενων 18 μηνών!

«Τα μαθηματικά για το κλίμα είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα. Αν υπάρξει αδιαφορία τους επόμενους 18 μήνες ότι και να γίνει μετά δεν θα επιτρέψει στον πλανήτη να επουλώσει τις πληγές του. Η αδιαφορία αυτή θα είναι θανάσιμη» δηλώνει ο Χανς Γιοακίμ Σελνχούμπερ ιδρυτής και επίτιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Κλίματος στο Πότσνταμ.

Η άποψη ότι το χρονικό όριο για να γίνει κάτι δραστικό που θα αλλάξει την κατάσταση είναι το τέλος του 2020 ενισχύεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα και το θέμα αρχίζει να αγγίζει και πολλές επώνυμες φωνές εκτός της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος που ήταν παρών στο συνέδριο για το κλίμα στο Παρίσι έχει πειστεί για την ανάγκη άμεσης δράσης για να προλάβουμε την παγκόσμια καταστροφή από τις κλιματικές αλλαγές και δραστηριοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση

«Στηρίζω την άποψη ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι κρίσιμοι και σε αυτό το χρονικό διάστημα θα διαφανεί αν θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τις κλιματικές αλλαγές σε επίπεδα τέτοια που να μπορούμε να ξεκινήσουμε παράλληλα την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στα απαραίτητα επίπεδα για να μπορούμε να ζήσουμε πάνω στον πλανήτη» ανέφερε ο Πρίγκιπας Κάρολος μιλώντας σε μια συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ο Πρίγκιπας Κάρολος έκανε αυτές τις δηλώσεις σε μια προσπάθεια να θέσει την ατζέντα στις συναντήσεις που θα γίνουν το επόμενο 18μηνο στον ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών.

Το χρονοδιάγραμμα

Η τελευταία παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα να υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 αλλά στην ουσία ουδέποτε τέθηκε σε πλήρη ισχύ αφού συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας. Σύμφωνα πάντως με την συμφωνία οι χώρες που την υπέγραψαν θα πρέπει να έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020. Το συγκεκριμένο χρονικό όριο, τα τέλη του 2020, στο οποίο να έχουν γίνει σημαντικά βήματα σημειωνόταν στην περσινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αλλά δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την παράμετρο. Με τα σημερινά δεδομένα στο τέλος του αιώνα δεν θα μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι τους 1.5 βαθμούς Κελσίου και όχι περισσότερο. Οι προσομοιώσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι στο τέλος του αιώνα η αύξηση θα αγγίξει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Όλα αυτά δείχνουν ότι αν θέλουμε να πιάσουμε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% το 2030 θα πρέπει οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο επόμενο 18μηνο και φυσικά να τηρηθούν στο έπακρο.

Τις πρώτες ενδείξεις για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα τις έχουμε στην ειδική συνεδρίαση για το κλίμα που συγκαλεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο Γκουτιέρες έχει διαμηνύσει ότι στην συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να προσέλθουν μόνο οι χώρες που θα ανακοινώσουν ότι δέχονται να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα και τις προηγούμενες αποφάσεις τους στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτές. H συνέχεια θα δοθεί τον Δεκέμβριο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στο Σαντιάγκο στην Χιλή όπου θα γίνει η μέχρι τώρα αποτίμηση της κατάστασης και θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον. Το τι πρόκειται να συμβεί τελικά θα το μάθουμε στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Κλίμα το οποίο ζητά επίμονα η Βρετανία να διεξαχθεί στο έδαφος της.

Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη του 2020 όταν η Βρετανία θα βιώνει το πρώτο της διάστημα εκτός ευρωπαϊκής ένωσης και η τότε κυβέρνηση της χώρας θα θελήσει να δείξει ότι η Βρετανία παραμένει ισχυρός παγκόσμιος παίκτης και θα κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει σε αυτό το συνέδριο μια νέα ελπιδοφόρος για τον πλανήτη συμφωνία ώστε να καρπωθεί τα πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη η Βρετανία.

«Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση μας να οργανώσουμε το συνέδριο του 2020 στόχος μας θα είναι να χτίσουμε πάνω στην συμφωνία του Παρισιού μια νέα συμφωνία που να αντανακλά τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουμε αποφασιστικά πιο γρήγορα και με πιο ευρείς στόχους. Θα πρέπει σε αυτό το συνέδριο να δείξουμε αποφασιστικότητα και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους και θα είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει συλλογικά να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην ξεφύγουμε από τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει Μάικλ Γκόουβ, Γραμματέας Περιβάλλοντος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Βέβαια πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που στα τέλη του 2020 που θα γίνει το επόμενο συνέδριο η Βρετανία βρίσκεται στην δίνη του Brexit η τότε κυβέρνηση της χώρας όποια και αν είναι αυτή το πιθανότερο είναι να μην είναι σε θέση να επιβάλει οτιδήποτε ειδικά στις ισχυρές χώρες που αντιδρούν. Αστάθμητος παράγοντας στο συνέδριο του 2020 θα είναι η στάση των ΗΠΑ οι οποίες ένα μήνα νωρίτερα από την διεξαγωγή του συνεδρίου θα έχουν προεδρικές εκλογές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα τι θα έχει συμβεί. Κάποιοι μάλιστα φοβούνται ότι ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει τις εκλογές επειδή στις ΗΠΑ η αλλαγή στον Λευκό Οίκο γίνεται μερικούς μήνες μετά τις εκλογές ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος είναι ικανός να πάει στο συνέδριο και να ψηφίσει κάτι με το οποίο δεν θα είναι σύμφωνος ο επόμενος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...