246
| FLIGHTRADAR24.COM/Handout via REUTERS

«Εχετε βόμβα στο αεροπλάνο» ήταν το μήνυμα του Μινσκ στην πτήση της Ryanair

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 16:25

«Εχετε βόμβα στο αεροπλάνο» ήταν το μήνυμα του Μινσκ στην πτήση της Ryanair

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 16:25

Οι λευκορωσικές αρχές είπαν στο πλήρωμα της πτήσης της Ryanair πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο και τους «συνέστησαν» να προσγειωθούν στο Μινσκ, σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στον πιλότο και τον πύργο ελέγχου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

«Εχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους», αναφέρεται σ’ αυτή την καταγραφή στα αγγλικά που δημοσιοποιήθηκε από τη διεύθυνση αερομεταφορών του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών.

«Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το μήνυμα;», απαντά ο πιλότος και οι συνομιλητές του του επιβεβαιώνουν την ίδια πληροφορία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο ελεγκτής διευκρινίζει πως η ειδοποίηση για την παρουσία βόμβας εστάλη «με email» και πως η πληροφορία αυτή έχει κοινοποιηθεί σε «πολλά αεροδρόμια».

Σε ανακοίνωσή του, το λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών επανέλαβε πως πρόκειται για ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και πως η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ.

Η καταγραφή της συνομιλίας με τον πύργο ελέγχου καταδεικνύει πως ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Όταν ο πιλότος ρώτησε από πού προέρχεται η «σύσταση», ο πύργος απάντησε «είναι οι δικές μας συστάσεις».

Οι λευκορωσικές αρχές κατηγορούνται ότι έκαναν πειρατεία σ’ αυτή την επιβατική πτήση, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, κάνοντάς τη να προσγειωθεί στο Μινσκ για να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτασέβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...