307
|

Αναστάτωση από ΚΥΑ του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης ΙΧ και μοτοσικλέτας

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 08:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2020, 15:00

Αναστάτωση από ΚΥΑ του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης ΙΧ και μοτοσικλέτας

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 08:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2020, 15:00

Μια Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα διπλώματα οδήγησης, που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, προκάλεσε αναστάτωση καθώς οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο κάτοχος διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β μπορεί να οδηγεί και μοτοσικλέτα έως 125 κ.εκ. χωρίς επιπλέον εξετάσεις!

Συγκεκριμένα επρόκειτο για την Κοινή Υπουργική Απόφαση A3/Οικ. 56475/6635 που προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία ως προς τις διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, καθώς και τροποποιεί τo Παράρτημα Ι του π.δ. 51/2012 (Α΄ 101).

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης που προειδοποίησε ότι η κατάργηση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών μοτοσικλέτας, θα εκτοξεύσει τον αριθμό των τροχαίων με μηχανή.

«Δεν έχει θέση μια τέτοια νομοθεσία-ντροπή σε μια χώρα όπου μόνο το 2018 καταγράφηκαν 6.638 παθόντα πρόσωπα σε τροχαία συμβάντα με μοτοσικλέτα», σχολίασε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Αρης Ζωγράφος.

Ηταν τέτοια η αναστάτωση που το υπουργείο Μεταφορών υποχρεώθηκε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, για να επισημάνει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης.

Συνεπώς, τονίζεται, δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης δικύκλου κατηγορίας Α1 από κάτοχο άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, για το οποίο απαιτείται νόμος, ο οποίος, αν και εφόσον εκδοθεί, θα περιγράφει τους όρους και προϋποθέσεις για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης και συνεπώς, τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και τυχόν σκόπιμες και παραπλανητικές αντιδράσεις φορέων, δεν έχουν καμία βάση, αναφέρεται στην ανακοίνωση που καταλήγει:

Γενικότερα, στο πλαίσιο που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει το ζήτημα των ισοδυναμιών στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης για τη Μικροκινητικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...