244
Εμπορικά πλοία στο λιμάνι της Οδησσού (το 2016) | REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Εχει γεμίσει η Μαύρη Θάλασσα νάρκες που παρασύρθηκαν από τα κύματα;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2022, 17:57
Εμπορικά πλοία στο λιμάνι της Οδησσού (το 2016)
| REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Εχει γεμίσει η Μαύρη Θάλασσα νάρκες που παρασύρθηκαν από τα κύματα;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2022, 17:57

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανέφερε ότι πολλές εκατοντάδες νάρκες έχουν παρασυρθεί στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αποκοπή από καλώδια κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας.

Τον ισχυρισμό απέρριψε η Ουκρανία, η οποία είπε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση και προσπάθεια να κλείσουν τμήματα της θάλασσας.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για τη μεταφορά σιτηρών, λαδιού και προϊόντων πετρελαίου και η παρουσία των ναρκών –ένα φτηνό αλλά δυνητικά καταστροφικό όπλο για πολεμικά και εμπορικά πλοία- θα ακινητοποιήσει εντελώς το εμπόριο.

«Λόγω της καταιγίδας, τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες έσπασαν», δήλωσε η FSB, σε δελτίο στις 19 Μαρτίου, ενώ προσθέτει ότι «λόγω των ρευμάτων ανέμου και νερού, οι νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας».

Η ρωσική υπηρεσία είπε ότι περίπου 420 νάρκες αποκολλήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι είχαν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της η Ουκρανία τόνισε ότι η προειδοποίηση της FSB είναι ψευδής και ότι δεν είχε πληροφορίες για τυχόν νάρκες που παρασύρονται στη θάλασσα.

«Αυτό έγινε για να δικαιολογηθεί το κλείσιμο αυτών των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας υπό τον αποκαλούμενο ‘κίνδυνο ναρκών’», δήλωσε στο Reuters ο Βίκτορ Βίσνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής διοίκησης της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι μόνο του είχε το δικαίωμα να διανέμει ειδοποιήσεις ασφαλείας για το τμήμα του στη Μαύρη Θάλασσα και χαρακτήρισε την προειδοποίηση της Μόσχας ως απόπειρα «πειρατείας» πληροφοριών.

Πάντως ο τουρκικός σταθμός στη Σαμψούντα εξέδωσε NAVTEX με προειδοποίηση για νάρκες στις προσεγγίσεις προς την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...